Allmännyttiga klimatpiloter banar väg för fossilfritt byggande
Nu har Allmännyttans klimatinitiativ tagit första steget mot en branschstandard för att beräkna klimatpåverkan från byggandet. Nio pilotprojekt är nu igång med att räkna på koldioxidutsläppen från sina byggen.
– Att minska klimatpåverkan från bostadsbyggandet är en ödesfråga. Men vi pratar inte bara om det, nu gör vi verkstad och kommer att börja ställa klimatkrav i upphandlingarna på riktigt, säger Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.
Nio allmännyttiga bostadsbolag med pågående byggprojekt från Malmö i söder till Sundsvall i norr har utsetts till testpiloter. Uppdraget är att upprätta en klimatdeklaration av en faktisk byggnad, för att sedan kunna ge förslag på klimatkrav som är rimliga att ställa i en upphandling.
– Alla pilotföretag har också med sig en byggentreprenör i projektet, vilket borgar för att arbetet blir väl förankrat i branschen. Det är också mycket bra att både stora och mindre entreprenörer är med. Och ett av projekten är ett Kombohus, säger Sofia Heintz.
Testpiloterna är en del av projektet Klimatkrav till rimlig kostnad, ett unikt samverkansprojekt inom Allmännyttans klimatinitiativ där Sveriges Allmännytta arbetar ihop med kreditinstitutet Kommuninvest och IVL Svenska Miljöinstitutet med målet att bana väg för en fossilfri byggbransch.
– De här pilotprojekten kan bli kärnan i byggbranschens gröna omställning, menar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Att utveckla rimliga ambitioner som kan påverka såväl kommande lagstiftning som den offentliga upphandlingen kan skapa ett enormt förändringstryck, anser han.
– Byggsektorn står för 20 procent av Sveriges utsläpp, lika mycket som personbilstrafiken. Det är många som inte känner till det, säger Svante Axelsson.
Klimatpåverkan för att bygga ett modernt flerbostadshus är lika stort som husets driftenergi under 50 år.
Testpiloterna kommer att använda sig av Byggsektorns miljöberäkningsverktyg som IVL har tagit fram och som gör det möjligt för en icke-expert att ta fram en klimatdeklaration för en byggnad.
Testpiloternas erfarenheter ska under nästa år utmynna i en allmän vägledning för klimatkrav i upphandlingar av nyproducerade bostäder.
Projektet har även som mål att sätta en standard för livscykelbaserade klimatkrav i finansieringen av nya bostäder. Kommuninvest, som via så kallade gröna lån finansierar många energieffektiva bostadsprojekt inom allmännyttan, vill utveckla kraven till att beakta både energiprestanda i drift och klimateffekter från byggprocessen.
Här är allmännyttans klimatpiloter:
Kopparstaden i Falun
Gotlandshem och Wisab på Gotland
Framtiden och Tuve Bygg i Göteborg
Helsingborgshem och Skanska i Helsingborg
LKF och Otto Magnusson i Lund
MKB och Peab i Malmö
Förvaltaren och Jägnefält Milton i Sundbyberg
Mitthem och NCC i Sundsvall
Eidar och Peab i Trollhättan
Läs mer om klimatkrav på leverantörer inom Allmännyttans klimatinitiativ:
https://www.sverigesallmannytta.se/hallbarhet/allmannyttans-klimatinitiativ/fokusomrade-2-krav-pa-leverantorer/
Läs mer om pilotprojektet:
https://www.sverigesallmannytta.se/hallbarhet/allmannyttans-klimatinitiativ/pilotprojekt-klimatkrav-i-upphandling-till-rimlig-kostnad/
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seBilder
Länkar
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum