Sveriges Allmännytta

Nytt förslag riskerar höja fjärrvärmepriserna

Dela

Den statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen föreslår i en rapport som publicerades idag att prisreglering på fjärrvärme ska införas. Förslaget har stora brister och kan leda till höjda priser.

– Dagens fjärrvärmemarknad dras med problem, men en statlig prisreglering är inte lösningen, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

Energimarknadsinspektionen har ett uppdrag från regeringen att föreslå en modell för prisändringsprövning på fjärrvärme. I praktiken betyder det att myndigheten ska ta fram ett förslag för
reglering på prisändringar för fjärrvärme. Idag den 30 april presenterade myndigheten sin utredning. Den föreslår att en i förväg bestämd procentsiffra ska vara högsta tillåtna prishöjning. Samma procentsiffra ska gälla för hela landet och siffran ska baseras på fjärrvärmeföretagens historiska kostnader.

– Förslaget öppnar för en mängd obesvarade frågor, statliga ingripanden i marknader ger alltid ett komplicerat regelverk. Risken är uppenbar att den föreslagna prisregleringen leder till högre fjärrvärmepriser, det vill säga rakt motsatt effekt som vi kundföreträdare önskar, säger Kurt Eliasson.

Eftersom en och samma procentsats föreslås vara högsta tillåtna prishöjning för alla fjärrvärmeföretag kommer de företag som idag redan har högst pris att få höja mest i antal kronor.

– Kunderna kommer med rätta att känna sig orättvist behandlade. Det rimmar illa med regeringens ambition att stärka kundens ställning, säger Kurt Eliasson.

SABO har under en längre tid arbetat för att stärka kundens ställning på fjärrvärmemarknaden. Arbetet har resulterat i Prisdialogen – mellan kunder och fjärrvärmeföretag, ett branschsamarbete för prövning av prisändring på fjärrvärme.  

– Istället för att införa ett nytt system med prisreglering borde Energimarknadsinspektionen ta intryck av Prisdialogen. Redan idag har 50 fjärrvärmeleverantörer deklarerat kommande medlemskap, säger Kurt Eliasson, som också är ordförande i Prisdialogens styrelse.

Kontakt:
Per Holm, energiexpert, SABO, 070-648 01 08
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO, 070-721 20 11

Detta är Prisdialogen – Mellan kunder och fjärrvärmeföretag

Prisdialogen är ett branschsamarbete för prövning av prisändring på fjärrvärme. Modellen har tagits fram av Riksbyggen, SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag och Svensk Fjärrvärme. Syftet är att stärka kundens ställning, att åstadkomma en rimlig, förutsägbar och stabil prisändring på fjärrvärme samt att bidra till ett ökat förtroende för fjärrvärmeleverantörernas prissättning. 
Läs mer på www.prisdialogen.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye