Sveriges Allmännytta

Regeringens beslut väcker förhoppningar om EU-medel till bostadssektorn

Dela

Regeringen fattade idag beslut om att pengar från EUs strukturfonder kan användas till energieffektiviseringar och förnybar energi. Men det yttersta beslutet om hur pengarna ska fördelas mellan olika näringssektorer är ännu inte preciserat.
 -  Beskedet väcker positiva förhoppningar hos landets allmännyttiga bostadsföretag som känner stort ansvar och engagemang för att energieffektivisera sina fastigheter. EU-medel skulle komma väl till pass nu när miljonprogrammet ska renoveras, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

Den 16 maj tog regeringen ett inriktningsbeslut om hur EUs strukturfondspengar ska fördelas i Sverige. Beslutet handlar om den kommande programperioden 2014-2020. Strukturfonderna utgörs av flera fonder, varav en är Regionala utvecklingsfonden. Enligt EU-kommissionens förslag till strukturfonder 2014-2020 ska 20 procent av regionalfondens pengar öronmärkas för åtgärder för övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Inom ramen för det finns möjlighet för Sverige att stödja energieffektivitet och användning av förnybar energi inom bostadssektorn.

Den svenska regeringen har nu beslutat att 85 procent av medlen kommer att avsättas till åtta regionala program. Resterande 15 procent avsätts för ett nationellt program som ska tas fram i dialog med de som skriver de regionala programmen. Sammanlagt kommer minst en femtedel av pengarna att investeras i övergången till en koldioxidsnål ekonomi, det vill säga förnybar energi och energieffektivisering.

- SABO anser att pengarna bör användas till att finansiera energiåtgärder i bostäder. Åtgärder som inte är företagsekonomiskt lönsamma samt demonstrationsprojekt som gör det möjligt att utveckla befintlig teknik bör prioriteras, säger Kurt Eliasson.

Exempel från andra länder väcker hopp. Frankrike har under nuvarande period satsat 200 miljoner euro från regionalfonden för att renovera 50 000 bostäder. Det har minskat energiförbrukningen med 40 procent och genererat en miljard euro i investering - och skapat 15 000 jobb.

- Min förhoppning är att de som ska fatta det slutgiltiga beslutet om hur pengarna ska fördelas visar samma insikt som kollegorna på EU-nivå. Bostadssektorn har mycket goda möjligheter att bidra till en bättre miljö, säger Kurt Eliasson.

Kontaktpersoner på SABO:
Johanna Ode, ansvarig internationella frågor, SABO, 070-657 16 66
Per Holm, energiexpert, SABO, 070-648 01 08
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO,070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye