Sveriges Allmännytta

Byggande i fokus på SABOs Kongress 2013

Dela

Bransch- och intresseorganisationen SABOs kongress 2013 hölls den 15-17 maj i Växjö. 300 bostadspolitiker och observatörer samlades för att diskutera bostadspolitik och allmännyttans utmaningar idag och i framtiden.

Kongressen antog bland annat ett uttalande om att det behövs fler hyresbostäder:

”I tre av fyra svenska kommuner råder brist på hyresbostäder. Detta drabbar främst ungdomar, men också äldre och barnfamiljer. Bostadbristen försvårar rekryteringen till det privata näringslivet och den offentliga verksamheten.

De allmännyttiga kommunala bostadsföretagen vill bidra till hållbar tillväxt genom att bygga nya hyresbostäder och renovera äldre bostäder. SABO har genom en entreprenadtävling tagit fram SABOs Kombohus Plus, ett hus med fem till åtta våningar som byggs till rimliga kostnader. Allmännyttiga bostadsföretag runtom i landet har visat intresse för att bygga 5000 lägenheter
i SABOs Kombohus Plus.

Men det räcker inte. Om byggandet av nya hyresbostäder på allvar ska komma igång måste skattereglerna ändras. Nuvarande bestämmelser missgynnar hyresrätten. Olika avdragsmöjligheter ger egnahem och bostadsrätt en subvention på cirka 2000 kronor i månaden. Hyresrätten får inget sådant stöd. Det är hög tid att ändra på detta och införa balanserade villkor mellan de olika upplåtelseformerna.

Detta kan ske på olika sätt. Vi föreslår att en låg moms läggs på bostadshyror. Det ger fastighetsägare möjlighet att göra avdrag för den ingående högre momsen. En sådan reform skulle ha mycket positiv effekt på nyproduktionen. Om detta inte är möjligt på grund av EUs momsdirektiv måste andra reformer med motsvarande effekt genomföras.

På kort sikt finns tre åtgärder som regeringen och riksdagen kan fatta beslut om redan i år, och som skulle bidra till rättvisa och valfrihet:

  • Avskaffad fastighetsavgift på bostadshyreshus
  • ROT-stöd även för hyresrätten
  • Möjlighet att göra skattefria avsättningar till framtida underhåll

Balanserade ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna skulle kraftfullt bidra till ökad nyproduktion och möjliggöra renovering av hyreshusen från 60- och 70-talen. Det skulle ge människor en möjlighet att välja bostad utifrån hur och var man vill bo, inte utifrån skatteregler.”

Mer om kongressen, den bostadspolitiska diskussionen och de beslut som fattades av kongressen finns på: www.sabokongress.se

Kontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye