Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta: Rimligt med krav på sociala kontrakt för att få investeringsstöd

Dela
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta

Regeringen väntas föreslå nya villkor för investeringsstödet: minst 5 procent sociala kontrakt i nyproduktionen.

– Vi är positiva till att den som ska få stödet förbinder sig att erbjuda kommunen att hyra en viss andel av lägenheterna i projektet, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

Syftet med regeringens förslag är att underlätta inträde på den ordinarie bostadsmarknaden för personer i en socialt utsatt situation, som behöver en boendeinsats enligt socialtjänstlagen.

– Detta är inget nytt för oss i allmännyttan. Bostadsföretagen har sedan många år ett samarbete med kommunerna runt om i landet och upplåter i dag bostäder åt kommunerna för andrahandsuthyrning av sociala skäl, säger Jörgen Mark-Nielsen.

En viktig poäng med dessa så kallade sociala kontrakt är att man inte reserverar särskilda lägenheter eller hus där alla vet att här bor ett ”problemhushåll”, menar han. I stället handlar det om olika och varierande lägenheter. De lägenheter som enligt förslaget ska erbjudas kommunen kan även ligga i befintligt bestånd.

Inte permanent

Sveriges Allmännytta poängterar i sitt remissvar på regeringsförslaget att det är viktigt att förslaget inte leder till att det blir permanent insprängda lägenheter: Om det hushåll som fått hyra ett socialt kontrakt genom socialtjänsten inte får bo kvar bör fastighetsägaren återta bostaden och hyra ut den på vanliga villkor, för att i stället erbjuda kommunen en annan lägenhet.

Staten ställer redan i dag en rad krav på stödmottagaren för att lämna investeringsstöd.

– Att lägga till ett krav på att erbjuda kommunen att hyra ett mindre antal lägenheter är rimligt. För allmännyttan innebär det i praktiken ingen förändring, men det kan förhoppningsvis få privata hyresvärdar att lämna bostäder till kommunen i större utsträckning än de gör i dag, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Bättre än social housing

Han betonar att det krävs fler åtgärder för att underlätta för personer i en socialt utsatt situation att ta plats på den ordinarie bostadsmarknaden.

– Förslaget löser inte problemen men är ändå till god hjälp och utgör ett betydligt bättre alternativ än de förslag om en svensk modell för social housing som florerar i den bostadspolitiska debatten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta
Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.

Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye