Sveriges Allmännytta

Validering kan motverka oskäliga arbetsvillkor i utemiljöbranschen

Dela
Patrizia Finessi, Miljöexpert på SABO
Patrizia Finessi, Miljöexpert på SABO

Upphandlingsmyndigheten har lagt till utemiljöskötsel på sin lista över yrken där det finns risk för oskäliga arbetsvillkor.

– Med beställare som ställer tydligare kompetenskrav vid upphandling kan vi motverka oseriösa aktörer och oskäliga arbetsvillkor, säger Lennart Wahlstedt, Sveriges Allmännyttas representant i TCYK (Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté).

Vad gör då branschens företrädare för att få schyssta villkor för alla som arbetar med utemiljö?

TCYK, en organisation sammansatt av avtalsparter och intresseorganisationer, har sedan 1985 jobbat med att formulera kunskapskrav och utfärda yrkesbevis inom utemiljöområdet.

Genom att identifiera och bekräfta yrkeskunskaper vill TCYK höja statusen och göra det lättare för beställare att ställa relevanta krav vid upphandlingar.

– Självklart ska de som arbetar i utemiljöbranschen ingå i tryggheten som olika avtalsparter förhandlat fram inom utemiljöområdet, säger Lennart Wahlstedt, som även arbetar som utemiljöstrateg hos det allmännyttiga bostadsbolaget Poseidon.

– Genom att företagen och förvaltningarna arbetar metodiskt med verktyg för att identifiera yrkeskunskaper och bekräfta dem i till exempel ett yrkesbevis, gör vi det svårare för de aktörer som inte vill jobba inom samma seriösa och schyssta ramar som de flesta företag och förvaltningar gör, menar han.

Brist på arbetskraft

För alla företag och förvaltningar som arbetar med att sköta och förvalta utemiljöer är det brist på utbildad arbetskraft. Samtidigt står många människor utanför arbetsmarknaden, inte minst många nyanlända människor, som kan göra ett bra jobb om de bara får chansen.

– Vi arbetar nu intensivt med att implementera en ny valideringsmodell, för att kunna fånga in de många personer som kommer in i yrket utan formell yrkesutbildning, säger Lennart Wahlstedt.

Ställa kompetenskrav

Han menar att det borde vara en självklarhet i all upphandling att seriösa beställare ställer tydliga kompetenskrav för de som skall utföra uppdrag på entreprenad.

– Och det borde vara lika självklart att ha samma kriterier när man anställer personal i egen regi-verksamhet, säger han.

Organisationer som står bakom kompetenskraven:

Föreningen Sveriges Kyrkogårdschefer
Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare
Gröna arbetsgivare (fd SLA)
LRF Trädgård – LRF Trädgård Plantskola
Svenska Kommunalarbetareförbundet
Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation
Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund
Sveriges Allmännytta
Trädgårdsanläggarna i Sverige

Podd om utemiljöarbete

Hur höjer man statusen på utemiljöarbete? Det intervjuades Lennart Wahlstedt om i en liveinspelning under Fastighetsmässan i Göteborg i början av september. Avsnittet släpps i podden Radio Allmännyttan under hösten.

För mer information:
Patrizia Finessi, expert miljö, Fastighet & Boend, telefon: 08-406 55 37, e-post: patrizia.finessi@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Patrizia Finessi, Miljöexpert på SABO
Patrizia Finessi, Miljöexpert på SABO
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye