Sveriges Allmännytta

Nej till IMD-krav – bostadsbranschen uppvaktade energiministern

Dela
Sveriges Allmännytta och andra företrädare för bostadsbranschen uppvaktade, på onsdagen 11 september, energiminister Anders Ygeman. Budskapet var att regeringen måste stå på sig gentemot EU-kommissionen i energieffektiviseringsfrågan – framför allt när det gäller individuell mätning och debitering av värme.

Bakgrunden till mötet är att EU-kommissionen inte är nöjd med hur Sverige har genomfört energieffektiviseringsdirektivet. Direktivet innehåller bestämmelser om att fastighetsägare måste installera utrustning för individuell mätning och debitering (IMD) av de boendes värmeanvändning i de fall det bedöms vara kostnadseffektivt, det vill säga ger ett resultat som väl motsvarar nedlagda kostnader.

”Aldrig kostnadseffektivt”

Karl Törnmarck, ansvarig för internationella frågor på Sveriges Allmännytta, påpekar att Boverket flera gånger har utrett frågan om och när IMD är kostnadseffektivt i Sverige – och konstaterat att så aldrig är fallet när det gäller befintliga flerbostadshus.

– Det beror bland annat på att vi i Sverige har en lång tradition av så kallad varmhyra, vilket ju innebär att kostnaden för värme ingår i hyran. Det ger fastighetsägarna starka motiv att genomföra energieffektiviseringsåtgärder, som till exempel värmeåtervinning i ventilationssystemen, tilläggsisolering av vindar eller byte av fönster, framhåller han.

Om EU-kommissionen anser att en medlemsstat inte har genomfört ett direktiv på korrekt sätt, kan den inleda ett så kallat överträdelseförfarande mot det landet. Detta har nu skett när det gäller energieffektiviseringsdirektivet, och infrastrukturdepartementet har därför utarbetat ett förslag till förordningsändringar som uppfyller EU-kommissionens önskemål.

”Dåligt för klimatet”

Men förslaget skulle innebära ett omfattande arbete för Sveriges fastighetsägare med att installera mätutrustning i varje lägenhet eller göra ”energieffektiviseringskalkyler” för varje enskild fastighet, konstaterar Sveriges Allmännytta.

– Det skulle innebära stora kostnader för fastighetsägarna, kostnader som ytterst drabbar hushållen. Dessutom vore det direkt dåligt för klimatet, eftersom energianvändningen riskerar att öka, säger Karl Törnmarck.

Han hänvisar till att flera fastighetsägare testat IMD av värme – och att erfarenheten visar att få hushåll sänker temperaturen, men desto fler höjer den. Därmed riskerar energianvändningen att öka i stället för att minska, vilket EU:s energieffektiviseringsdirektiv ytterst syftar till.

De organisationer som uppvaktade Anders Ygeman – Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, HSB och Riksbyggen – anser därför att regeringen ska dra tillbaka förslagen. I stället bör regeringen hålla fast vid sin nuvarande ståndpunkt och låta EU-domstolen pröva frågan. Där finns det goda chanser för Sverige att frias, menar organisationerna.

Här kan du läsa bostadsbranschens gemensamma debattartikel ”Nobba EU-kraven på våra bostäder”
på Svd Brännpunkt
https://www.svd.se/nobba-eu-kraven-pa-vara-bostader

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye