Sveriges Allmännytta

Regionala program lyfter bostäders positiva kraft

Dela
Möjligheterna för fastighetsägare i östra Mellansverige, Skåne och Blekinge att bidra till energieffektiviseringar i sina regioner ser mer hoppfulla ut än tidigare. Det visar en genomgång som bransch- och intresseorganisationen SABO gjort av de åtta regionala programmens förslag till hur EU-medel ska fördelas i Sverige. - Vissa ser byggnadssektorn som en positiv kraft för ett koldioxidsnålare Sverige, säger Kurt Eliasson, VD för SABO.

Ansvariga för de åtta regionala programmen har presenterat sina förslag på hur EU-medel ska användas i Sverige. SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, har tidigare uppmärksammat möjligheten att använda pengarna till energieffektiviseringar i bostadssektorn. Det är också något som vissa regionala program nu lyfter fram, bland annat Östra Mellansverige och Skåne-Blekinge.

Östra Mellansverige omfattar Örebro, Västmanlands, Uppsala, Södermanlands och Östergötlands län. I det regionala programmet vill man satsa totalt 94 miljoner kronor på att minska koldioxidutsläppen och sätter upp mål som bland annat rör byggnadssektorn. De föreslår att stöd ska ges till samverkan och kunskap om renovering och byggande av ”nära-noll-energihus” och till energieffektiviseringar i samband med renovering. Pengar kan även ges till företag som vill pröva ny teknik och nya metoder samt till påverkansarbete för att ändra människors beteenden.

- SABO har föreslagit att EU-medlen bland annat ska ges till demonstrationsprojekt med ny teknik. Flera regioner delar den analysen, säger Kurt Eliasson.

Även de ansvariga för Skåne-Blekinges regionala program lyfter fram demonstrationsanläggningar och vill totalt vika över 70 miljoner kronor till att minska koldioxidutsläppen. Regionen väljer att specifikt visa på behovet av stöd till energieffektiviseringar i befintliga och nya fastigheter. Mellersta Norrland, som totalt vill satsa 180 miljoner kronor, vill bland annat stödja demonstrationsprojekt med nya teknik- och energilösningar och nämner bostadsföretag som en målgrupp.

- Dessa regioner inser vikten av att vidga både åtgärder och målgrupper som kan bidra till Sveriges miljömål. SABO kommer att stötta medlemsföretagen i kontakterna med de ansvariga för de regionala programmen. Även om det inte handlar om stora summor specifikt för bostadssektorn så finns det positiva skrivningar som är värda att ta fasta på, säger Kurt Eliasson.

Även Tillväxtverket har gett förslag på hur medlen kan användas, vilket SABO kommenterat tidigare. Enligt nuvarande planering ska det vara möjligt att söka EU-medlen från hösten 2014.

Kontakt:
Per Holm, energiexpert SABO, 070-648 01 08
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye