Sveriges Allmännytta

Tyska regler för överprövning bra även för Sverige

Dela

De offentliga upphandlingarna måste effektiviseras och därför har regeringen idag beslutat att utreda reglerna för överprövningar.
- Allmännyttan satsar stort på att bygga prispressade hyreslägenheter, det får inte bromsas av onödiga överprövningar. Därför är regeringens initiativ mycket välkommet, säger Kurt Eliasson, VD för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

I utredarens uppdrag ingår bland annat att undersöka hur andra länder utformat reglerna för överprövning. Bransch- och intresseorganisationen SABO har tidigare lyft fram Tyskland som ett positivt exempel. Där måste den som vill påtala ett fel i en upphandling göra det på en gång, redan i samband med att förfrågningsunderlaget skickas ut och inte invänta utgången för att se om man vinner upphandlingen eller inte.

- En sådan effektivisering borde införas även i Sverige. Små och medelstora kommunala bostadsbolag har inte kapacitet att möta alla överprövningar eftersom de sker gång på gång. När entreprenörer går miste om ett kontrakt överprövar de alltid. Det försenar nödvändig nyproduktion av bostäder, säger Kurt Eliasson.

I Tyskland måste leverantörer direkt rapportera om de upptäcker brister i upphandlingsförfarandet. På så sätt får den upphandlande enheten möjlighet att korrigera bristerna. Om entreprenören inte gör det förlorar den sin rätt att överpröva.

SABO har låtit juridisk expertis analysera de svenska och tyska reglerna och slutsatserna är tydliga:

  • EU-rätten ger Sverige en möjlighet att införa liknande regler i Sverige.
  • Att rätta upphandlingen tidigt i processen kostar sannolikt mindre än att korrigera i efterhand.
  • Om Sverige inför de tyska reglerna stoppas leverantörerna från att spekulera i om förfrågningsunderlagets brister är till deras för- eller nackdel och agera utifrån det.

- LOU ska tas på allvar och upphandlarna måste ha en rimlig möjlighet att göra rätt tidigt i processen. Därför bör utredarna studera de tyska reglerna som både är förnuftiga, ger effektiva upphandlingar och följer EUs direktiv, säger Kurt Eliasson.

Utredningen ska vara klar senast den 15 juni nästa år, kommittédirektivet finns att läsa här

Kontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-7212011

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye