Sveriges Allmännytta

Veka förslag från bostadsbeskattningskommittén

Dela
Den statliga bostadsbeskattningskommittén konstaterar att hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med andra upplåtelseformer. Men några genomgripande förslag på hur det ska åtgärdas kommer man inte med. – Utredningen synliggör obalansen men vi behöver mer rejäla åtgärder. Dagens skatteregler hämmar på ett mycket oroväckande sätt nyproduktionen av hyresrätter, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

Bostadsbeskattningskommittén presenterar bland annat exempel på hur månadskostnaderna för ett hyresrättsradhus är 3000 kronor högre än om huset är äganderätt eller bostadsrätt. Kommittén föreslår därför bland annat att den kommunala fastighetsavgiften avskaffas år 2015 för hyresbostäder som upplåts av bostadsförvaltande företag.

SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, har länge drivit frågan om slopandet av kommunal fastighetsavgift eftersom den i kombination med bolagsskatten innebär en dubbelbeskattning av hyresrätter.

– Det är ett steg i rätt riktning. Men kommitténs förslag minskar bara obalansen mellan upplåtelseformerna marginellt, eftersom fastighetsavgiften är så låg och den inte betalas de första 15 åren i nyproduktion. Mer måste därför till för att jämställa skattevillkoren, säger Kurt Eliasson.

Kommittén konstaterar dessutom själv att slopandet av fastighetsavgiften inte kommer att få några stora effekter på utbudet av hyresrätter.

– Ett tydligt exempel på att kommitténs förslag är för veka. 85 procent av landets kommuner har brist på hyresrätter. Vi behöver genomgripande förändringar och SABO föreslår att man lägger en låg moms på bostadshyra. Det skulle sätta igång nyproduktionen eftersom byggkostnaderna skulle minska med nära 20 procent då byggmomsen inte längre skulle belasta kalkylen, säger Kurt Eliasson. 

Kommittén har även analyserat om ROT-avdraget ska utvidgas till att gälla hyresrätter där ansvaret för lägenhetsunderhållet lagts över på hyresgästerna. Men skriver att skattereglerna då kan komma att styra hur hyresavtalen utformas och att det därför inte är lämpligt.

Däremot föreslår man att kooperativa hyresrättsföreningar som hyr sin fastighet inte ska beskattas, förutom med fastighetsavgift. Samt att kooperativa föreningar får sänkt stämpelskatt, från 4,25 procent till 1,5 procent.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2015.

Bifogas: Rapporten Balanserade ekonomiska villkor – En skattereform för hyresrätten

Kontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-721 20 11
Peter Wallberg, Ekonomi och Finans, SABO: 08-406 55 15

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye