Sveriges Allmännytta

Skatteförslag dråpslag för bostadsbyggandet

Dela

Företagsskattekommittén, vars betänkande presenterades idag, föreslår ett avdragsförbud för negativa räntenetton kombinerat med ett schablonavdrag med 25 procent av den skattemässiga inkomsten.

– Förenklat sett skulle det innebära att 75 procent av företagens rörelseresultat skulle beskattas. Det skulle strypa nyproduktionen av bostäder i Sverige, varnar Kurt Eliasson, VD för SABO. 

Företagsskattekommittén har två alternativa förslag. Huvudförslaget innebär att ett avdragsförbud införs för negativa finansnetton samtidigt som ett schablonavdrag införs med 25 procent av den skattemässiga inkomsten. Samtidigt föreslås en möjlighet att kvitta negativa räntenetton mot positiva mellan bolag inom en koncern. I det alternativa förslaget sänks bolagsskatten till 18,5 procent i kombination med avdragsförbud för negativa räntenetton och ett schablonavdrag med 20 procent av rörelseresultatet.

Om något av de två alternativen blir verklighet befarar SABO att det blir omöjligt att få ihop kalkylerna för nyproduktion och möjligheterna att renovera miljonprogrammet försämras drastiskt. Förslagen innebär ett rejält avsteg från den gängse principen om att kostnader för intäkters förvärvande ska vara avdragsgilla när intäkterna är skattepliktiga.

Skatten för bransch- och intresseorganisationen SABOs cirka 300 medlemsföretag skulle öka med runt en miljard kronor oavsett vilket av förslagen som skulle införas. Om bostadsföretagen ska kunna få ihop sina kalkyler för renovering och nyproduktion under sådana omständigheter måste man höja hyrorna. Risken är att de då blir så höga att många hyresgäster inte klarar av betalningarna. Saknas möjligheten att höja hyrorna spricker investeringskalkylerna.

– Om förslagen skulle gå igenom blir det inte några nya bostäder på många orter i Sverige, säger Kurt Eliasson.

Ett exempel på ett bostadsföretag som skulle drabbas om kommitténs huvudförslag går igenom är det allmännyttiga kommunala bostadsföretaget Stångåstaden i Linköping. Företaget är starkt och verksamt på en växande marknad och därför bygger man nya efterlängtade hyreslägenheter. Om förslaget går igenom skulle inflyttningshyran i ett av bolagets nybyggda hus behöva höjas med cirka 760 kronor i månaden. Om en sådan hyreshöjning inte skulle gå igenom, är risken stor att bygget aldrig blir av.

Bland SABOs medlemsföretag finns även de som verkar på svaga marknader. Företagsskattekommitténs förslag skulle även slå hårt mot de företagen. Bostadsföretagens skattebetalningar skulle öka mer än vad hyrorna skulle kunna höjas på de orterna.

– Redan svaga bostadsbolag skulle dräneras på pengar och det skulle även få negativa konsekvenser för kommunerna. När allmännyttan försvagas på dessa orter får ägaren, kommunen, svårare att fullfölja sitt bostadsförsörjningsansvar, säger Kurt Eliasson.

Fakta – exemplet Stångåstaden, nyproduktion, beräkning enligt huvudalternativet:

Det kalkylerade anskaffningspriset är 147 miljoner kronor för byggnad och mark. Med en 80-procentig belåning och 3 procents ränta skulle bostadsföretagets årliga ränteutgift bli 3,54 miljoner kronor. Efter att ha tillgodoräknats ett beräknat schablonavdrag skulle Stångåstaden behöva beskatta cirka 2,66 miljoner kronor mer än idag. Med 22 procents bolagsskatt hamnar den kostnaden då 585 000 kronor. I ett nybyggt hus på 4800 kvadratmeter boyta leder det till 122 kronor mer i skatt per kvadratmeter. För en trea på 75 kvadratmeter blir det 762 kronor mer i månaden. 

Kontakt:

Peter Wallberg, ekonomi och finans, SABO, 070-670 42 45

Nina Rådström-Oldertz, kommunikationschef, SABO, 070-7529551

Fredrik Törnqvist, VD, Stångåstaden, 072-5749660

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye