Sveriges Allmännytta

Nybyggnationen av lägenheter ökar

Dela
Nya siffror från SCB visar att byggandet av lägenheter under första halvåret i år ökat med 35 procent jämfört med samma period 2013. - Ökningen är glädjande men det finns mycket kvar att göra för att mota bristen på hyresrätter i Sverige. Vi fortsätter därför arbetet med att pressa byggpriserna, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

Enligt SCB står påbörjade lägenheter i flerbostadshus för den större delen av ökningen då cirka 4 750 fler lägenheter påbörjades jämfört med första halvåret 2013. Även byggandet av småhus har tagit fart, 11 procent eller cirka 350 fler lägenheter i småhus har påbörjats jämfört med 2013. Totalt påbörjades cirka 3 550 lägenheter i småhus och 16 150 i flerbostadshus under första halvåret i år.

SABO har med sina två prispressade ramupphandlingar SABOs Kombohus och SABOs Kombohus Plus i flera år framgångsrikt arbetat för att göra det möjligt att bygga fler bostäder till rimliga hyror. Nästa steg är att öka nyproduktionen av enrums- och tvårumslägenheter. Med den nya upphandlingen SABOs Kombohus Mini får byggbolagen möjlighet att tävla om ramavtal för lägenheter på max 35 kvadratmeter. Byggpriset får inte överstiga 14 000 kronor per kvadratmeter boarea.

- Politikerna och aktörerna på bostads- och byggmarknaden är alla överens om att nyproduktionen av hyresrätter måste ta fart. Det märks inte minst nu i valrörelsen. Jag är därför extra nöjd med att SABO hittat en modell som både pressar priset och driver fram smarta lösningar, säger Kurt Eliasson, VD för SABO. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye