Sveriges Allmännytta

Skatteförslag stoppar regeringens mål för bostadsbyggandet

Dela
Inställda bostadsbyggen och färre energieffektiviseringar vid renovering. Det är att vänta om Företagsskattekommitténs förslag blir verklighet. - Regeringen har lovat 250 000 nya bostäder till år 2020. Om förslaget går igenom smular det sönder de allmännyttiga bostadsbolagens möjligheter att bidra till det målet. Företagens räntekostnader skulle beskattas till 75 procent. Med sådana villkor är det mycket svårt att få ihop kalkylen för nyproduktion, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

Företagsskattekommitténs förslag är att i skattedeklarationen förbjuda avdrag för negativa räntenetton och samtidigt införa ett schablonavdrag med 25 procent av den skattemässiga inkomsten.

De allra flesta bostadsföretag tar lån för att finansiera större delen av ett nybygge och om skatt betalas på räntorna ökar alltså bolagets utgifter för nyproduktionen. Om bostadsföretagen ska få ihop kalkylerna för nyproduktion under sådana omständigheter måste hyresnivåerna höjas jämfört med i tidigare nybyggda bostäder och risken är att många blivande hyresgäster inte klarar av att betala. Saknas möjligheten att höja hyrorna spricker investeringskalkylen och bygget stoppas.

- Det är förödande för bostadsbyggandet och därmed ett slag mot arbete, näringsliv och offentlig service. Tillväxten hotas. Regeringen måste inse förslagets konsekvenser och säkra bostadsbolagens möjligheter att bygga bort bostadsbristen, säger Kurt Eliasson, SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Skatten för SABOs medlemsföretag skulle totalt öka med cirka en miljard kronor om förslaget går igenom. Den utgiften skulle inte bara slå hårt mot nyproduktionen utan främst mot bostadsföretagens möjligheter att renovera sina fastigheter.

- Det är oroande med tanke på alla hyresgäster i miljonprogrammet som väntar på att deras hem ska renoveras. De allra nödvändigaste åtgärderna skulle visserligen genomföras, men företagen skulle behöva välja bort energieffektiviseringar och många andra åtgärder eftersom kostnaderna blir för höga, säger Kurt Eliasson.

Några röster från allmännyttiga kommunala bostadsföretag:

”Vi har planer på att bygga nära 1800 bostäder de kommande sex åren. 300 har påbörjats i år, 300 är planerade för start 2015 och resten 2016-2019. Om Företagsskattekommitténs förslag blir verklighet kommer vi att tvingas bromsa ej startade projekt trots ökande bostadsbrist i Lund.”
Igny Winberg, ekonomichef på Lunds Kommuns Fastighets AB, Skåne

”Vi behöver bygga 50-60 bostäder i de norra delarna av kommunen. Förslaget skulle kraftigt försämra kalkylerna och om vi trots det skulle bygga, blir det problem med både Allbolagens krav på affärsmässighet och statsstödsreglerna. Den ökade skatten skulle även försämra kassaflödet och därmed underhåll och renovering.”
Hans Green, VD på Bergs Hyreshus, Jämtland

”Vi är mycket bekymrade över förslaget, det kommer att försvåra nyproduktion av bostäder. Redan idag är hyresrätten missgynnad skattemässigt och förslaget gör det ännu svårare att bygga nya hyresrätter när fler nya bostäder är en avgörande faktor för Linköpings utveckling.”
Fredrik Törnqvist, VD på Stångåstaden i Linköping, Östergötland

Bifogas:
SABOs remissvar till Företagsskattekommittén, som pdf

Kontakt:
Peter Wallberg, skatteexpert SABO, 070-670 42 45
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11
Igny Winberg, ekonomichef på Lunds Kommuns Fastighets AB, 046-35 85 26
Hans Green, VD på Bergs Hyreshus, 0687-164 52
Fredrik Törnqvist, VD på Stångåstaden, 072-574 96 60

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye