Sveriges Allmännytta

SABO kommenterar regeringens budget

Dela
Regeringen väljer i sin budget att anslå pengar till renovering. 1,7 miljarder ska gå till energieffektivisering av bostäder, speciellt energieffektivisering i samband med renovering av miljonprogrammet. - Det är bra men för bästa möjliga effekt bör pengarna gå till sådant som idag inte blir genomfört eftersom det inte är företagsekonomiskt försvarbart, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO .

Allmännyttan har målmedvetet betat av de åtgärder som är företagsekonomiskt försvarbara. Gemensamt har 106 av SABOs medlemsföretag lyckats minska energianvändningen med nära 12 procent på bara sex år.

- De budgeterade pengarna kan göra effekt, under förutsättning att de kriterier som Energimyndigheten och Boverket tar fram utformas på ett klokt sätt, säger Kurt Eliasson.

Regeringen avsätter även 1 miljard kronor under 2015-2018 till energieffektivisering av landets skolbyggnader.

Regeringen avsätter inte pengar till nyproduktion som ett led i att nå målet om 250 000 nya bostäder till år 2020.

- För de allmännyttiga bostadsföretagen är det allra viktigaste att vi får långsiktiga styrmedel som sträcker sig längre än över en mandatperiod. Vår verksamhet behöver förutsägbarhet och stabilitet. Och Sveriges bostads- och byggmarknad behöver lägre byggpriser, säger Kurt Eliasson.

Därför är det nödvändigt att se över de skatteregler som idag missgynnar hyresrätten, anser SABO. Att införa en låg moms på bostadshyra, så att bolagen kan dra av momsen vid nyproduktion och renovering, är ett sådant styrmedel. Regeringen bör utreda det snarast.

- Om regeringen menar allvar med det nationella byggmålet bör man avfärda Företagsskattekommitténs förslag om att bostadsföretagens räntekostnader ska beskattas till 75 procent. Det bästa regeringen kan göra för att stödja nyproduktionen är att stoppa kommitténs förslag. Går förslaget igenom stryps nyproduktionen, säger Kurt Eliasson.  

Regeringen skriver i sin budget att förutsättningarna för att stärka kreditgivningen för nybyggnation behöver ses över. Det gäller även möjligheterna att skapa incitament för kommunerna att öka bostadsbyggandet. Regeringen vill även utreda incitament för ökad nyproduktion av små energieffektiva hyresrätter eller studentlägenheter.

I budgeten avsätts 20 miljoner för att stödja innovativt byggande av bostäder för unga.

- Regeringen delar den behovsanalys som SABO gjort av ungas bostadssituation. Vi gör nu en prispressad ramupphandling av smålägenheter, SABOs Kombohus Mini, så att allmännyttan konkret kan bidra med fler bostäder till grupper som idag har svårt få en bostad till rimlig hyra, säger Kurt Eliasson.

Kontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye