Sveriges Allmännytta

Sollentunahem och Tranåsbostäder är Årets Energiutmanare 2014

Dela
Engagerade anställda och styrelseledamöter. Det är en av anledningarna till att de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen i Sollentuna och Tranås vinner bransch- och intresseorganisationen SABOs utmärkelse Årets Energiutmanare 2014.

Sollentunahems framgångsrika energibesparingar och vilja att sträcka sig ytterligare ett steg, gör att företaget blir Årets Energiutmanare 2014 i kategorin större företag. Sollentunahems mål att minska energianvändningen med 20 procent år 2007-2016 uppnåddes redan i våras. Företaget har bland annat utbildat personalen i energijakt och mäter temperaturen i trapphus, källare och gemensamma utrymmen som underlag för energibesparande åtgärder. Man samarbetar även med kommunen inom ramen för den klimatstrategi och det klimatmål som fastställts. Företaget har dessutom ett nytt mål: Energianvändningen ska minska med tio procent på fyra år – samtidigt som man har byggt 200 lägenheter per år, projekterar 700 nya energisnåla lägenheter, satsar på underhåll, gör ett bra ekonomiskt resultat och har lägre hyror än Stockholmssnittet.

- Vi har under flera år försökt att ligga i framkant med ett hållbart byggande och förvaltande. Men framför allt har vi verkat för att göra alla medarbetare engagerade och medansvariga. Det gör detta erkännande extra roligt och värdefullt att få förmedla till alla berörda, säger Lars Callemo, VD på Sollentunahem.

Utmärkelsen Årets Energiutmanare 2014 i kategorin mindre företag går till Tranåsbostäder. Juryn imponeras av att bostadsföretaget målmedvetet arbetat på flera nivåer för att spara energi. På organisatorisk nivå har Tranåsbostäder sjösatt en Energigrupp som verkar som styrgrupp för arbetet och alla kund- och fastighetsansvariga har gått en gedigen utbildning i energisparåtgärder. På ekonomisk nivå har bostadsföretaget avsatt cirka 2 miljoner kronor per år och på teknisk nivå har ett system tagits i bruk för att till exempel kontinuerligt följa upp temperaturer samt ett redovisningssystem som bland annat säkerställer inkomna fakturor mot verklig förbrukning. Dessutom har den tekniska utrustningens kvalitet höjts avsevärt, till exempel genom att styr- och reglerutrustning bytts ut.

- Vi är naturligtvis oerhört glada och stolta för den här utmärkelsen, vilken stärker oss inför det fortsatta energiarbetet. Vi fokuserar just nu på nästa steg i vårt energiprogram, där vi planerar för förnybara energilösningar som bland annat solfångare, säger Sören Carp, VD på Tranåsbostäder.

Ur juryns motiveringar:
”Sollentunahem vinner utmärkelsen Årets energiutmanare i kategorin stora företag för sin mål- och resultatinriktade jakt med att minska energianvändningen. Styrelse, företagsledning och all personal är engagerade i företagets energiarbete. Man har redan gått i mål i Skåneinitiativet och ett nytt mål om ytterligare 10 % minskning på 4 år har antagits. Sammantaget anser juryn att Sollentunahem är en mycket värdig vinnare av utmärkelsen Årets energiutmanare.” 

”Tranåsbostäder vinner utmärkelsen Årets energiutmanare i kategorin mindre företag för sitt dedikerade arbete med att minska energianvändningen, där både styrelse och personal brinner för arbetet. En ambitiös målsättning kombinerat med konkreta åtgärder på flera nivåer och med gott resultat gör att juryn bedömer att Tranåsbostäder är en energiutmanare i högsta klass.”

Bifogas:
Foto på Sollentunahems personal
Foto på Tranåsbostäders personal
Rapport SABOs energiutmaning, som pdf

Kontakt:
Therese Rydstedt, juryns ordförande, SABO: 070-5195516
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-7212011
Göran Cumlin vice VD/fastighetschef, Sollentunahem: telefon 08-626 08 00
Peter Karlsson, driftchef, Tranåsbostäder: 0140-384962

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye