Sveriges Allmännytta

PEAB vinner ramupphandlingen SABOs Kombohus Mini

Dela
Bra planlösning, tilltalande vardagsarkitektur och flexibel användning i både förtätning och i nya områden. Det gör att PEABs flerbostadshus Capella vinner bransch- och intresseorganisationen SABOs prispressande ramupphandling av små lägenheter.

- Unga som vill flytta hemifrån och äldre som vill byta till en mindre bostad. De är båda intresserade av kostnadseffektiva en- och tvårumslägenheter, bostäder som det byggts alldeles för lite av. Nu blir det möjligt tack vare PEABs yteffektiva små lägenheter, säger Kurt Eliasson, VD för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Juryn i ramupphandlingen SABOs Kombohus Mini har bedömt bidragen utifrån flera kriterier. Uppdraget har varit att ta fram nyckelfärdiga flerbostadshus med enrums- och tvårumslägenheter för max 14 000 kronor per kvadratmeter bostadsarea. Samtidigt har hårda krav ställts på till exempel låg energiförbrukning och hög tillgänglighet.

Ramavtalet börjar gälla april 2015 och avtal skrivs med PEAB samt JSB och Lindbäcks Bygg.

- Alla tre byggföretag som vi nu skriver avtal med visar i sina hus prov på god arkitektur med rötter i den svenska funktionalismen. Byggnaderna har god teknisk standard och flexibla lösningar som gör dem lätt att anpassa till olika typer av tomter, säger Kurt Eliasson.

Juryns motivering till det vinnande bidraget Capella från PEAB är:
För en tilltalande vardagsarkitektur, som passar mycket väl vid förtätning i många befintliga bostadsområden och som dessutom kan fungera enskilt och flexibelt i helt nya bostadsområden. För de goda planlösningarna och materialvalen.

Efter PEAB kommer JSBs hus Bo Mini på andra plats och på tredje plats Lindbäcks Bygg hus Aurora.

- De upphandlade typhusen är en tillgång för SABOs medlemsföretag och deras hyresgäster. Hela bostadsmarknaden vinner på detta. Jag är glad över att så kvalificerade byggföretag varit med i upphandlingen. Tillsammans bygger vi Sverige, säger Kurt Eliasson.

Juryns sammansättning:
Håkan Ekelund, Lunds Kommuns Fastighets AB (ordförande). Lars-Gunnar Sjöö, Uppsalahem AB. Anders Stjärnberg, AB Stångastaden. Anna Heide, MKB Fastighets AB. Lotta Björklund, AB Timråbo. Bernt Elstig, AB Bostaden i Umeå. Per Widerstedt, Bostads AB Mimer. Jonas Högset, SABO (sekreterare).

Fakta om Capella
Antal lägenheter: 23 st. Sju enrumslägenheter på 35 kvm. 16 tvårumslägenheter på 45 kvm.
Balkong samt tvättmaskin i alla lägenheter.
Kakel och klinker i badrum.
Miljövärdering enligt BASTA.
Byggtid för huskroppen understiger 5 månader.
Fasadmaterial och antal våningar kan anpassas.

Bifogas:

  • 3  bilder på PEABs hus Capella
  • Presentation av ramupphandlingen SABOs Kombohus Mini samt vinnarna. Pdf

Läs mer:
Om SABOs arbete med att pressa byggpriserna.

Kontakt:
Jonas Högset, Fastighetsutveckling, SABO, 072-742 45 46
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO, 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
SABOs Kombohus Mini, PEAB, interiör, 2 rok
SABOs Kombohus Mini, PEAB, interiör, 2 rok
Ladda ned bild
SABOs Kombohus Mini, PEAB, exteriör
SABOs Kombohus Mini, PEAB, exteriör
Ladda ned bild

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye