Sveriges Allmännytta

Klart för invigning i första småhusen i Kombohusfamiljen

Dela
Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta
Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta

De allra första småhusen som upphandlats med allmännyttans ramavtal är snart helt klara. Sex lägenheter i tre parhus i Mörbylånga väntar då på sina första hyresgäster.

– Allmännyttans Kombo Småhus är ett efterlängtat litet hus i Kombohusfamiljen. Det är så roligt att de första husen nu är färdigställda, säger Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

Kombohus Småhus är minstingen i allmännyttans kombohusfamilj – och det senaste i raden av färdigupphandlade typhus.

Småhusen byggs i färdiga moduler i Götenehus fabrik, och transporteras sedan i inplastade paket till byggplatsen.

Byggstart före jul

Mörbylånga Bostads AB tog det första spadtaget i december förra året. Och nu är alltså de sex trerummarna, som ligger i villaområdet Norra Viken, så gott som klara.

– Allmännyttans Kombo Småhus ger en möjlighet att bo i en marklägenhet med en liten täppa. Vi hoppas att de här husen i Mörbylånga kan locka fler av våra bostadsbolag till att komplettera sina bostadsområden med små radhus eller parhus med fin vardagsarkitektur, säger Sofia Heintz.

Ramavtalet för småhus gäller radhus eller parhus i en eller två våningar, och kan kombineras i olika lägenhetstyper och storlekar.

Studiebesök i juni

Den som är nyfiken på hur småhusen ser ut i verkligheten och hur byggprocessen gick till har möjlighet att följa med på ett studiebesök till Mörbylånga den 27 juni.

– Man får passa på nu, för sedan är det dags för inflyttning, säger Sofia Heintz.

Det gäller dock att vara lite snabb i vändningarna – sista dag för anmälan är den 17 juni.

25 procent billigare

Hittills har sammanlagt uppåt 9 000 lägenheter inom konceptet Allmännyttans kombohus.

Tanken är att de standardiserade typhusen till fast pris ska göra det enklare och billigare för bostadsföretagen att bygga nytt.

– Det har det också gjort, modellen har pressat kostnaden med runt 25 procent, konstaterar Sofia Heintz.

Läs mer om hur det går till när småhusen tillverkas i fabriken i Götene i ett reportage i tidningen Allmännyttan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta
Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye