Sveriges Allmännytta

Prisdialogen har dämpat fjärrvärmepriserna

Dela
De fjärrvärmeföretag som är med i Prisdialogen har en lägre prisutveckling än de som inte är med. Det framhåller Gabriella Castegren, energiexpert på Sveriges Allmännytta, med anledning av en ny undersökning om fjärrvärmepriserna i landet.

Undersökningen, som har beställts av bransch- och intresseorganisationen Villaägarna, visar att priset på fjärrvärme varierar mycket över landet.

Detta är något som uppmärksammats sedan många år tillbaka genom den så kallade Nils Holgersson-undersökningen, som bland andra Sveriges Allmännytta står bakom. Nils Holgersson-gruppen har under 24 år årligen jämfört kommunernas priser för såväl fjärrvärme som sophämtning, el, vatten och avlopp.

Gabriella Castegren välkomnar Villaägarnas nya rapport.
– Det är positivt att fjärrvärmepriserna blir belysta ur många synvinklar, säger hon.

Arbetar för rimliga prisändringar
Hon understryker att branschen sedan 2013 arbetat aktivt för rimliga prisförändringar på fjärrvärme genom den så kallade Prisdialogen. Numera omfattar den 75 procent av fjärrvärmeleveranserna, till över två miljoner hushåll.
Prisdialogen, som är en modell för lokal dialog och central prövning, har utarbetats av Sveriges Allmännytta tillsammans med Riksbyggen och Energiföretagen Sverige. Nyligen valdes även Fastighetsägarna Sverige in som ordinarie medlem.

– Prisdialogen syftar till att skapa öppenhet och transparans och möjligheter för landets allmännyttiga bostadsbolag och andra kunder att samtala om prisändringar. Det har givit ett forum för kunder och fjärrvärmeföretag att mötas, konstaterar Gabriella Castegren.

Lägre prishöjningar genom dialogen
Hon poängterar att man inom Prisdialogen diskuterar prisändringar, inte prisnivåer.

– Och de fjärrvärmeföretag som är med i Prisdialogen har generellt en lägre prisutveckling än de som inte är med, framhåller hon.

Det här är Prisdialogen

Det här är Nils Holgersson

För kontakt och mer information:
Gabriella Castegren, energiexpert Sveriges Allmännytta, telefon: 0707-31 12 62

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Gabriella Castegren, energiexpert hos Sveriges Allmännytta
Gabriella Castegren, energiexpert hos Sveriges Allmännytta
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye