Sveriges Allmännytta

Fastighetsägarna går med i Prisdialogen

Dela
Fastighetsägarna träder in som ordinarie medlem i Prisdialogen. Sedan tidigare är grundarna SABO, Riksbyggen och Energiföretagen Sverige ordinarie medlemmar i Prisdialogen. Dessutom är ett 50-tal fjärrvärmeleverantörer så kallade associerade medlemmar. De associerade medlemmarna bedriver en lokal prisdialog och ansöker årligen om medlemskap i Prisdialogen.

– Det är väldigt positivt att Fastighetsägarna nu går med i Prisdialogen. För även om lokala representanter för organisationen har varit med i vissa enskilda dialoger kommer nu ännu fler kunder att inkluderas nu när riksorganisationen blir medlem, konstaterar Anders Nordstrand, ordförande för Prisdialogen och VD för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO.

Prisdialogen – mellan kunder och fjärrvärmeleverantörer har funnits sedan 2013. Det är en modell för lokal dialog med central prövning, med syftet att stärka fjärrvärmekundens ställning på värmemarknaden och öka förtroendet för fjärrvärmeleverantörens prissättning. Sedan starten har SABO, Riksbyggen och Energiföretagen Sverige varit de ordinarie medlemmarna och bildat styrelse. Nu har även Fastighetsägarna valts in som ordinarie medlem och i styrelsen.

– Prisdialogen har skapat ökad förståelse mellan kunder och leverantörer och samtidigt bidragit till en förutsägbar prisutveckling. Genom att träda in i Prisdialogen vill vi uppmana våra 15 000 medlemmar att medverka vid lokala prisdialoger. På sikt hoppas vi att dialogerna i högre grad ska kunna påverka priskonstruktionerna. Klimatdialogen blir också värdefull så att vi tillsammans uppnår målen om fossilfri uppvärmning, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

Nytt för i år är att Prisdialogen kan utökas till att även omfatta miljö- och klimatfrågor, inom ramen för Klimatdialogen. Detta har efterfrågats av både fjärrvärmekunder och leverantörer och efter en testperiod med positivt resultat är det nu alltså möjligt att genomföra lokala klimatdialoger utifrån Klimatdialogens modell.

Om Prisdialogen
År 2019 omfattar Prisdialogen 75 procent av de totala fjärrvärmeleveranserna, till cirka 2,1 miljoner hushåll. Bakom Prisdialogen står sedan starten SABO, Riksbyggen och Energiföretagen Sverige och nu är alltså även Fastighetsägarna med. Läs mer om Prisdialogen på www.prisdialogen.se .

Mer information:
Henrik Gåverud, kanslichef, Prisdialogens kansli, 072-915 5475, kansliet@prisdialogen.se
Rikard Silverfur, chef Utveckling & Hållbarhet, Fastighetsägarna Sverige, 070-22 87 167, rikard.silverfur@fastighetsagarna.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.

Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye