Sveriges Allmännytta

Nytt ramavtal ger prispressade hyresgästenkäter

Dela
Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO har tecknat ett ramavtal som ger medlemsföretagen lägre pris på enkäter till sina hyresgäster. I avtalet ingår även olika tjänster för att analysera hyresgästernas svar och höja kvaliteten i förvaltningen, både när det gäller bostäder och lokaler.

– Vi hoppas att ramavtalet med Aktivbo i ryggen ska få fler av våra medlemsföretag att ta stora kliv mot nöjdare kunder. Det ligger helt i linje med vår satsning på ett allt mer fokuserat grepp om förvaltningsfrågan, säger Jonas Högset, chef för SABOs fastighets- och boendeenhet.

De frågor som ställs i enkäterna gäller exempelvis trivseln i den egna lägenheten, tryggheten i bostadsområdet och bostadsbolagets servicenivå. Hyresgästerna får också möjlighet att lämna in synpunkter och önskemål genom att skriva egna kommentarer.

Syftet med enkäterna är att mäta hur nöjda hyresgästerna är och därmed få in bra underlag för förbättringar i förvaltningen. Tanken är att hyresgästerna ska bli allt nöjdare – vilket i sin tur leder till färre klagomål, färre omflyttningar och ett starkare varumärke för bostadsbolaget.

– En nöjd hyresgäst kostar mindre än en missnöjd, konstaterar Jon Svensson, vd för Aktivbo.

Jon Svensson understryker att enkätsvaren fångar upp vad som är viktigast för hyresgästerna. Därigenom får bostadsbolagen veta vilka åtgärder som betyder mest för de boende – och vilka insatser som inte blir lika uppskattade. Han framhåller också att möjligheterna till branschjämförelser ökar ju fler bostadsbolag som utnyttjar avtalet.

– Den omfattande och rikstäckande benchmark mot andra bolag som vi erbjuder kommer nu bli ännu starkare. Förutom att skapa drivkraft och engagemang innebär jämförelserna ett stort stöd i analys- och förbättringsarbetet, säger han.

Om ramavtalet
Det nya avtalet är tecknat med Aktivbo, ett företag som arbetat med hyresgästenkäter i närmare 30 år. Numera gör företaget enkätundersökningar åt över 350 allmännyttiga och privata bostads- och fastighetsföretag i Sverige, Tyskland och Österrike.
Genom ramavtalet får SABOs medlemmar lägre pris på de tjänstepaket som upphandlats ur Aktivbos utbud. Rabatten är 15–25 procent beroende på vilka tjänster som beställs, och även medlemsföretag som är befintliga kunder till Aktivbo kan göra avrop från upphandlingen.
De slutliga priserna beror på hur många hyresgäster som får enkäterna, hur de distribueras, önskemål om avsteg från standardformulären med mera.
Det går också att beställa olika tillval, som resultatpresentationer, analyser, handlingsplansarbete och skräddarsydda jämförelser med andra fastighetsägare.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye