Sveriges Allmännytta

Investeringsstödet försvinner vid årsskiftet

Dela
Investeringsstödet för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande försvinner den 1 januari 2019. Det är ett resultat av riksdagens rambeslut i dag om statens budget för nästa år.
Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO
Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO

– Det är ett olyckligt snabbstopp, som kan medföra att en mängd planerade bostäder nu inte blir av, säger SABOs vd Anders Nordstrand.

Riksdagen beslutade i dag att anta det gemensamma förslaget till statsbudget för 2019 från Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta får direkta konsekvenser för investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder till studerande.

I övergångsregeringens budgetproposition föreslogs att riksdagen skulle bemyndiga regeringen att under 2019 ingå ekonomiska åtaganden som (inklusive tidigare gjorda åtaganden) medför behov av framtida anslag på högst 4,5 miljarder till investeringsstödet för tidsperioden 2020-2022.

Något sådant bemyndigande finns inte i den budget som beslutades i dag. Därför kommer inga nya beslut om investeringsstöd att kunna fattas efter årsskiftet.

Stopp för nya ansökningar

Detta innebär inte bara ett stopp för nya ansökningar om investeringsstöd utan också att redan inlämnade ansökningar som länsstyrelserna inte hinner behandla före årsskiftet inte kommer att kunna beviljas.

– Detta snabbstopp är olyckligt. Ett flertal bostadsföretag har redan ansökningar inne eller håller på att förbereda nya ansökningar. Det handlar sammantaget om ett stort antal bostäder runtom i Sverige där allt är färdigplanerat och det i princip bara är att sätta spaden i marken, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

Kalkyler går inte ihop

Bostadsföretagens investeringskalkyler bygger i dessa fall på att företaget ska få ett investeringsstöd.

– Utan detta stöd går kalkylerna inte ihop. Risken är därför stor att de här bostäderna, med rimliga hyror, aldrig kommer att bli byggda, konstaterar Anders Nordstrand.

– I dessa tider av bostadsbrist borde en avveckling ske under en längre tidsperiod, så att alla färdigplanerade projekt kan genomföras, anser Susanna Höglund, chef för ekonomi- och juridikenheten på SABO.

De åtaganden som staten hittills gjort liksom de som görs före årsskiftet kommer däremot att fullföljas och beslutade medel utbetalas när byggnaderna är färdigställda.

Kontaktpersoner på SABO:

Rune Nordström, kommunikationschef

Susanna Höglund, chef Ekonomi & juridik

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO
Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye