Sveriges Allmännytta

Så kan renoveringskostnaden minska med 25 procent

Dela
Sex renoveringslösningar kan tillsammans minska de totala renoveringskostnaderna inom miljonprogrammet med 25 procent – och samtidigt minska energianvändningen med 15 procent. Det visar en studie som forskningsföretaget Sustainable Innovation genomfört i samarbete med SABO och HBV.

De sex åtgärderna rör områdena badrum, materialleveranser, fasader, hissar, kompletteringsbyggnader och entreprenörsval.

Totalt sett kan lösningar inom dessa områden vid full tillämpning ha potential att minska byggkostnaderna för renoveringen av miljonprogrammet med 41 miljarder kronor och energiförbrukningen med 260 gigawattimmar om året. Fortfarande återstår nämligen att renovera kring 165 000 miljonprogramslägenheter i landet.

– I studien visar vi att några få åtgärder kan ge väldigt stora effekter, både ekonomiskt och energimässigt. Då finns det dessutom fortfarande många åtgärder kvar att undersöka, säger Thomas Sundén, vd på energiforskningsföretaget Sustainable Innovation.

Studien fullföljs nu genom att parterna påbörjar upphandlingsarbete inom flera av de områden som studien pekar ut som realiserbara.

– Sex av tio undersökta lösningar har en tydlig potential att minska byggkostnaderna. Intressant är också att fyra av lösningarna kan ha potential att både minska byggkostnaderna och energianvändningen, vilket kan ge dubbel nytta för våra medlemmar, säger Jonas Högset, chef för fastighets- och boendeenheten på SABO.

Ny yrkesgrupp på byggen

Ett av de projekt man nu går vidare med handlar om materialleveranser.

– Målet där är att en ny yrkesgrupp ska leverera materialet till den plats där hantverkaren ska montera materialet. Den yrkesgruppen ska också ta hand om emballage och annat som kan behöva förberedas. Motivet är att hantverkaren bara ska behöva lägga sin tid på det hen är bäst på, berättar Stefan Björling, renoveringsexpert på SABO.

Ett annat område gruppen går vidare med berör entreprenörsval.

– Vid installationstäta entreprenader, som till exempel stambyte, behövs större konkurrens. Här är målet att VVS-installatörer ska vara huvudentreprenör i stället för underleverantör vid sådana projekt, säger han.

Tiotal delprojekt

Studien är en del i projektet Effektiv renovering, som initierades av SABO för tre år sedan för att minska renoveringskostnaderna och samtidigt öka energi-effektiviteten. Inom projektet ryms ett tiotal delprojekt, som genomförs med finansiering från Energimyndigheten.

– Att försöka hitta och utveckla hållbara renoveringsmetoder är avgörande i de stora utmaningar som renovering av bland annat miljonprogrammen innebär. Som allmännyttans inköpsfunktion ser vi att det arbete vi tillsammans med SABO och Sustainable Innovation har gjort visar på att det bara är genom samverkan stora samhällsutmaningar kan mötas och lösas, säger Johan Almesjö, vd på allmännyttans inköpsorganisation HBV.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye