Så kan renoveringskostnaden minska med 25 procent

De sex åtgärderna rör områdena badrum, materialleveranser, fasader, hissar, kompletteringsbyggnader och entreprenörsval.
Totalt sett kan lösningar inom dessa områden vid full tillämpning ha potential att minska byggkostnaderna för renoveringen av miljonprogrammet med 41 miljarder kronor och energiförbrukningen med 260 gigawattimmar om året. Fortfarande återstår nämligen att renovera kring 165 000 miljonprogramslägenheter i landet.
– I studien visar vi att några få åtgärder kan ge väldigt stora effekter, både ekonomiskt och energimässigt. Då finns det dessutom fortfarande många åtgärder kvar att undersöka, säger Thomas Sundén, vd på energiforskningsföretaget Sustainable Innovation.
Studien fullföljs nu genom att parterna påbörjar upphandlingsarbete inom flera av de områden som studien pekar ut som realiserbara.
– Sex av tio undersökta lösningar har en tydlig potential att minska byggkostnaderna. Intressant är också att fyra av lösningarna kan ha potential att både minska byggkostnaderna och energianvändningen, vilket kan ge dubbel nytta för våra medlemmar, säger Jonas Högset, chef för fastighets- och boendeenheten på SABO.
Ny yrkesgrupp på byggen
Ett av de projekt man nu går vidare med handlar om materialleveranser.
– Målet där är att en ny yrkesgrupp ska leverera materialet till den plats där hantverkaren ska montera materialet. Den yrkesgruppen ska också ta hand om emballage och annat som kan behöva förberedas. Motivet är att hantverkaren bara ska behöva lägga sin tid på det hen är bäst på, berättar Stefan Björling, renoveringsexpert på SABO.
Ett annat område gruppen går vidare med berör entreprenörsval.
– Vid installationstäta entreprenader, som till exempel stambyte, behövs större konkurrens. Här är målet att VVS-installatörer ska vara huvudentreprenör i stället för underleverantör vid sådana projekt, säger han.
Tiotal delprojekt
Studien är en del i projektet Effektiv renovering, som initierades av SABO för tre år sedan för att minska renoveringskostnaderna och samtidigt öka energi-effektiviteten. Inom projektet ryms ett tiotal delprojekt, som genomförs med finansiering från Energimyndigheten.
– Att försöka hitta och utveckla hållbara renoveringsmetoder är avgörande i de stora utmaningar som renovering av bland annat miljonprogrammen innebär. Som allmännyttans inköpsfunktion ser vi att det arbete vi tillsammans med SABO och Sustainable Innovation har gjort visar på att det bara är genom samverkan stora samhällsutmaningar kan mötas och lösas, säger Johan Almesjö, vd på allmännyttans inköpsorganisation HBV.
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seBilder
Dokument
Länkar
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets bästa renovering 2025 är korad15.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är det avgjort – Spritfabriken i Eslöv har utsetts till vinnare i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 2025. Bakom projektet står Eslövs Bostads AB, som med stort mod och varsam hand förvandlat en gammal kulturminnesmärkt spritfabrik till ett nytt bostadskvarter mitt i staden.
Sveriges bostadsmarknad alltmer tudelad – rekordmånga tomma lägenheter trots fortsatt bostadsbrist i storstäder12.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bostadsmarknaden i Sverige är i snabb förändring. För första gången rapporterar lika många allmännyttiga bostadsföretag ett överskott som ett underskott av bostäder. Det visar Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport "En tudelad bostadsmarknad" som publiceras i dag. – Vi ser en historisk förskjutning i bostadsmarknaden där det inte längre bara handlar om bostadsbrist, utan i många fall om överskott och vakanser, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta. Det är en allvarlig utveckling, särskilt i kommuner med vikande befolkningsunderlag, menar hon.
Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.
Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.
Klimatinitiativ uppdateras – så kan bostadsbolagen bidra till klimatomställningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allmännyttans Klimatinitiativ uppdateras för att ytterligare minska bostadssektorns klimatpåverkan. För att nå Sveriges klimatmål behöver vi fokusera på de stora utsläppsposterna och fortsätta stötta varandra i klimatarbetet. Ett starkt klimatarbete är en förutsättning för att allmännyttiga bostadsbolag ska vara relevanta samhällsaktörer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum