Rörelsefaktorn - ett nytt verktyg i stadsplaneringen

Forskning och undersökningar visar att den fysiska aktiviteten bland befolkningen minskar både bland vuxna och barn. Ytor för idrott och rörelse är av stor vikt för att fler ska ha möjlighet att aktivera sig, och är en viktig faktor för förbättrad folkhälsa. Med rätt placering, innehåll och utformning kan dessa ytor och funktioner även bidra till det sociala livet i städerna. Det finns en stor potential i att låta idrott och rörelse spela en viktigare roll i städernas utformning.
– Den kunskap som finns inom området fysisk aktivitet, idrott och samhällsplanering fokuserar främst på antingen fysisk aktivitet i vardagen eller idrottens yt- och anläggningsbehov. Hur idrottens behov tillgodoses i planeringen och hur olika typer av fysisk aktivitet kan samspela och förstärka varandra är inte särskilt uppmärksammat. Det finns därför ett behov av ett verktyg där samtliga aspekter inkluderas, säger Emma Pihl, initiativtagare och arkitekt på FOJAB.
I samarbete med Tankesmedjan Movium och FOJAB kommer Riksidrottsförbundet att arrangera en workshop den 5 februari i Malmö. Representanter från olika kommunala förvaltningar, statliga verk, idrottsrörelsen, privata aktörer och forskare samlas för att gemensamt arbeta med frågan.
– Det är spännande att ha inlett detta arbete tillsammans med FOJAB. Ytor för olika typer av rörelse och idrott är en viktig fråga inom samhällsplanering och stadsbyggnad men idrottsrörelsen och kommunerna behöver hitta bättre former för samarbete och verktyg för att praktiskt arbeta med frågan. Med hjälp av Rörelsefaktorn kan vi få med olika typer av ytor för rörelse och idrott tidigt i planeringsfasen och hela vägen till genomförandet, säger Jonnie Nordensky på Riksidrottsförbundet.
– Rörelsefaktorn ska kunna användas i olika skalor i planering och byggande, från det översiktliga till det detaljerade. För andra frågor inom samhällsplaneringen finns det regler eller riktlinjer att förhålla sig till, ex grönytefaktor, p-norm, buller- och ljusförhållanden etc. Genom att formulera och introducera en Rörelsefaktor kan vi bättre bevaka att fysisk aktivitet får en starkare och tydligare roll i utvecklingen av städer och samhällen, säger Åsa Samuelsson, initiativtagare och arkitekt på FOJAB.
Här kan du anmäla dig till workshop den 5 februari i Malmö
Här finns mer information om Riksidrottsförbundets arbete med att bevara, utveckla och skapa nya anläggningar och idrottsmiljöer.
För mer information kontakta
Jonnie Nordensky
Projektledare Plats för idrott, Riksidrottsförbundet
08-669 62 14
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanPressansvarig Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Tel:070-564 52 16 Pressjour: 08-699 61 90anna.setzman@rfsisu.seBilder

Om
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Välkommen att bevaka SM-veckan sommar i Norrköping!13.5.2025 11:14:07 CEST | Pressmeddelande
Den 24 – 29 juni 2025 är det återigen dags för SM-veckan sommar. Den här gången står Norrköping för värdskapet som arrangerar SM-veckan för andra gången. Välkommen att bevaka SM-veckan sommar i Norrköping!
Extra stöd har gjort stor skillnad6.5.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
35 000 utbildade ledare i över 5 000 föreningar. Det är resultatet av den insats för ledarutbildning och -rekrytering som genomfördes och där 60 specialidrottsförbund deltog i arbetet. Dessutom har de 19 RF-SISU distrikten genomfört utbildningsinsatser med syfte att få tillbaka, välkomna nya eller inspirera befintliga ledare. Tillsammans har de över 30 000 deltagarna i distriktens insatser genomfört drygt 58 000 utbildningstimmar.
Anmälan för att följa Riksidrottsmötet 20255.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsmötet hålls 23-25 maj 2025 i Göteborg. Media är välkomna att följa mötet på plats och/eller digitalt och behöver anmäla intresse.
Kamerabevakning – avgörande för att exkludera gärningsmän28.4.2025 14:48:48 CEST | Pressmeddelande
Idag överlämnades “Utredningen för tryggare idrottsevenemang” till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som kommer ge arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Sara Enqvist utses till årets ledare i Västerbotten26.4.2025 16:30:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år delar RF-SISU Västerbotten ut utmärkelsen Årets ledare till en idrottsledare som under året haft en stor betydelse för idrotten och den egna föreningen. Nu är det klart att 2024 års pris går till Sara Enqvist, ledare i Skellefteå Skidklubb.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum