Uttalande av biskoparna på Förintelsens minnesdag

Idag för 75 år sedan, den 27 januari 1945, befriades förintelselägret Auschwitz. Den internationella minnesdagen för förintelsens offer markerar slutet på en av vår tids värsta fasor. Dessa grymheter får aldrig falla i glömska. 2015 uttalade vi oss på förintelsens minnesdag och idag påminner vi igen om nödvändigheten att minnas.
Antisemitismen började inte med det nazistiska maktövertagandet 1933 utan har mycket gamla rötter. Som biskopar i Svenska kyrkan är vi medvetna om att det också i vår kristna tradition finns smärtsamma exempel på hur Jesu efterföljare i olika tider övergett och rentav vänt sig mot Jesu eget folk.
Antisemitismen upphörde heller inte vid krigsslutet 1945. Attentaten under 2019 mot synagogorna i San Diego, i USA, och Halle i Tyskland, är ett förskräckande exempel på hur hatet sprids, också här och nu. I Sverige har judar trakasserats och synagogor vandaliserats. Vi tar kraftigt avstånd från allt sådant. Som det står i Svenska kyrkans dokument Guds vägar (2001):
I vår kyrka vill vi arbeta för att få bort allt som kan tolkas som
antisemitism eller förakt för det judiska folket och försvara dess
rätt till sin historia, sin tro och sina seder.
Till förintelsens offer hör också romer, polacker, homosexuella och funktionshindrade. Den 27 januari är därför också människovärdets dag. Detta är en dag som påminner oss om att vi behöver belysa och bekämpa alla ideologier som leder till att människors värdighet kränks. Varje hatbrott är en attack mot mänskligheten.
Judisk tradition talar om tikkun olam, att mänskligheten har ett gemensamt ansvar att hela och laga världen. På liknande sätt beskrivs människans uppdrag inom andra religioner, också i kristen tro. Tillsammans med människor av olika tro vill vi sprida de goda berättelserna, odla hopp och därmed bidra till att laga vår värld.
Låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström! Amos 5:24
Ärkebiskop Antje Jackelén
Biskop Susanne Rappmann, Göteborgs stift
Biskop Eva Nordung Byström, Härnösands stift
Biskop Sören Dalevi, Karlstads stift
Biskop Martin Modéus, Linköpings stift
Biskop Åsa Nyström, Luleå stift
Biskop Johan Tyrberg, Lunds stift
Biskop Åke Bonnier, Skara stift
Biskop Andreas Holmberg, Stockholms stift
Biskop Johan Dalman, Strängnäs stift
Biskop Karin Johannesson, Uppsala stift
Biskop Thomas Petterson, Visby stift
Biskop Mikael Mogren, Västerås stift
Biskop Fredrik Modéus, Växjö stift
Kontakter
Torgny LindénPressekreterare
Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)
Bilder

Om

Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg
031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift
Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 168 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.
Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan
114 kyrkor i Göteborgs stift delar på 77,5 miljoner för bevarande av kulturarvet8.5.2025 12:32:20 CEST | Pressmeddelande
Sammanlagt 114 kyrkor i Bohuslän, Halland, Göteborg och sydvästra delen av Västergötland får dela på 77,5 miljoner kronor under 2026-2027 för bevarandet av kulturarvet.
Insamlingsgala med Sofia Källgren och biskop Susanne 5 april2.4.2025 13:54:10 CEST | Pressmeddelande
Lördagen den 5 april hålls en insamlingsgala med artisterna Sofia Källgren och Patrik Wingård, biskop Susanne Rappmann och biolog Stefan Edman med flera i Kville kyrka i Bohuslän. Galan är en del av Svenska kyrkans fasteinsamling till Act – Från dina händer till där det händer.
Upptäck vetenskap och tro på Vetenskapsfestivalen 1-6 april26.3.2025 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Den 1–6 april 2025 är det dags för Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg – en av Europas största populärvetenskapliga festivaler. Svenska kyrkan bjuder in till spännande och tankeväckande programpunkter där vetenskap och tro möts. Under temat Framtider utforskar vi existentiella frågor, samhällsutmaningar och hållbara lösningar för framtiden.
Boksläpp 10 april: Ögonblick – I Aron Jonasons fotspår24.3.2025 07:17:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen att fira utgivningen av boken Ögonblick - I Aron Jonasons fotspår med samtal, presentationer, mingel och musik torsdag 10 april kl. 18.00-20.00 i Judiska Församlingens lokaler i Göteborg. Boken handlar om Aron Jonason, fotograf, tidningsman och göteborgsvitsens fader – Ett kapitel i Göteborgs judiska historia. OBS Anmäl deltagande senast 31/3!
Göteborgs stift fyller Kongresshallen på lördag27.2.2025 06:50:00 CET | Pressmeddelande
1 500 deltagare från hela Göteborgs stift fyller stora Kongresshallen på Svenska mässan när stiftet bjuder in till Stiftsfest lördagen den 1 mars. Medverkar gör biskop Susanne Rappmann, Västanå Musik & Teater, Emil Jensen med flera. Stiftsfesten föregås av en Präst- och diakondag som samlar 550 deltagare den 28 februari. Medverkar då gör biskop Susanne och Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd, m fl.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum