Sveriges Allmännytta

23 idéer för bättre integration

Dela
En av Sveriges största utmaningar är att skapa en bostadsmarknad som fungerar för fler. Därför presenteras idag rapporten från SABOs integrationsråd med 23 idéer som utmanar bostadsmarknadens funktionssätt.

- Politiker och fastighetsägare behöver pröva åtgärder som kan öppna upp den reguljära hyresmarknaden för alla dem som idag tvingas leta bostad på den svarta bostadsmarknaden. Samtidigt behöver den svarta marknaden stängas, till exempel genom begränsningar när det gäller antal boende i en lägenhet eller åtgärder som kan stävja en illegal handel med kontrakt, säger Terje Johansson, ordförande i SABOs integrationsråd och vd för MKB Fastighets AB.

De allmännyttiga bostadsföretagen gör mycket för att främja integrationen i landet. Det blev tydligt i den kartläggning som SABO gjorde under 2016 och som resulterade i rapporten Att främja integration. Den visar att utmaningarna i våra kommuner är stora men också att det finns en stor idérikedom och att möjligheterna är många.

Som en fortsättning på det här arbetet samlade SABO våren 2017 en erfaren och engagerad grupp vdar från medlemsföretag från olika delar av landet i ett integrationsråd. Rådet har fått i uppgift att ta arbetet med att främja integration ett steg vidare genom att komma med idéer på konkreta åtgärder som kan röja hinder för integration och identifiera aktörer på olika nivåer i samhället som kan påverka åtgärdernas genomförande.

- Integrationsfrågan beskrivs ofta som en av vår tids största samhällsutmaningar. Att många nyanlända dessutom bor inom allmännyttan gör att frågorna om etablering, integration och möjligheterna till goda livsmiljöer blir än mer aktuella för bostadsföretagen. De 23 idéer som vi presenterar idag behöver övervägas eftersom de kan förbättra integrationen på riktigt, säger Terje Johansson.

 

SABOs integrationsråd maj 2018:
Terje Johansson, vd MKB Fastighets AB, Malmö (ordförande)
Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget, Göteborg
Juan Copovi-Mena, vd Telge Bostäder och Telge Hovsjö, Södertälje
Mikael Källqvist, vd Bostads AB Mimer, Västerås
Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, Gävle
Marie Thelander Dellhag, vd Halmstads Fastighets AB
Thorbjörn Hammerth, vd Vätterhem, Jönköping
Gunnar Boquist, vd Hyresbostäder, Norrköping

 

För kontakt och mer information:
Terje Johansson, Tel. 040-31 33 55

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye