Sveriges Allmännytta

Premiär för Radio Allmännyttan

Dela
Nu lanseras Radio Allmännyttan, en ny podd om bostäder, politik och samhälle och de första två avsnitten handlar om m-ordet – marknadshyra. Vore det döden eller frälsningen för hyresmarknaden? Kring det resonerar Chris Österlund, vd för allmännyttiga bostadsbolaget Botkyrkabyggen och Stefan Ränk, koncernchef för det privata fastighetsbolaget Einar Mattsson – och de landar i helt olika slutsatser.

Den första programserien i podden prövar sanningshalten i några vanliga bostadspolitiska
påståenden.

- Vi vill lyfta bostadsfrågorna inför valet. Vår nya podd Radio Allmännyttan är ett sätt vi gör det på. Här reder vi ut en del viktiga sakfrågor som många i branschen har åsikter om säger Nina Rådström, kommunikationschef på SABO Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Radio Allmännyttan kan man lyssna på både i vanliga podd-appar, på SABOs hemsida och på allmannyttan.se: www.sabo.se/allmannyttan/radio-allmannyttan/

I poddserien intervjuas både företrädare från allmännyttan, de privata fastighetsägarna, hyresgästföreningen, byggindustrin och polisen, liksom politiker.

Intervjuare är Helene Ahlberg, bostadsjournalist sedan nästan 25 år och nu reporter på tidningen Allmännyttan, som är poddens utgivare.

- Därmed blir frågorna belysta från skilda infallsvinklar. Svaren landar förstås lite olika, och man ser hur olika bostadsfrågorna kan uppfattas. Eller kanske i vissa fall lika, säger Helene Ahlberg.

Under våren släpps ytterligare tio avsnitt av podden. Andra frågor som tas upp är socialbostäder, svarta hyreskontrakt och om Sverige nu är färdigbyggt.

Men varför heter den Radio Allmännyttan när det är en podd?

- Gränserna mellan radio och podd suddas ut alltmer. Många vanliga radioprogram finns också som podd och vissa poddar sänds i radio. När gammelradion kallar sig podd kan vi poddare kalla oss radio, det är ett fint och äroladdat gammalt ord, säger Helene Ahlberg.

Programmen har spelats in hos produktionsbyrån Filt Hinterland. Producent är den journalisten Simon Moser.

För kontakt och mer information: Nina Rådström, kommunikationschef på SABO, telefon: 08-406 55 72 e-post: nina.radstrom@sabo.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.

Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye