Sveriges Allmännytta

SABO positiv till reformerad EBO för asylsökande

Dela
Anders Nordstrand, vd SABO
Anders Nordstrand, vd SABO

Regeringen vill riva upp EBO, lagen om eget boende för asylsökande. Bransch- och intresseorganisationen SABO välkomnar förslaget.

– EBO fungerar inte, trångboddheten tär på alltför många av dem som bor i allmännyttan och det försvårar integrationen i det svenska samhället, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

Idag är det enligt EBO, lagen om eget boende, möjligt för asylsökande att själva välja bostadsort. Nu vill regeringen reformera EBO som en del i arbetet med att stärka nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i det svenska samhället. Istället för EBO föreslår regeringen ett system med värdigt eget boende för asylsökande, även kallat VEBO. SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, är positiv till förslaget och har i flera sammanhang lyft fram VEBO. Det är en bra modell för att värna om att alla som söker sin fristad i Sverige ska få bästa möjliga förutsättningar.

– Ett gott liv innebär arbete, goda uppväxtvillkor för barnen och en trygg bostadssituation. Det vill vi erbjuda i allmännyttan och med VEBO har vi bättre förutsättningar att lyckas med det. Modellen innebär bland annat tydliga regler för hur ett boende för nyanlända får se ut och att kommunens socialtjänst säkerställer att boendet lever upp till kraven, säger Anders Nordstrand.

I våras tillsatte SABO ett nationellt Integrationsråd med tolv vdar med uppdrag att identifiera hinder för integration och ge förslag på lösningar. Det som snabbt kom upp på bordet var kritiken mot EBO.

– Vi som stora fastighetsägare ser ju med egna ögon vilken extrem trångboddhet och ovärdiga boendemiljöer som EBO skapar i en del av våra bostadsområden. Att det leder till förslitningar på fastigheterna är inte det största problemet, utan de sociala konsekvenser det får för de boende. Gårdagens tillkännagivande av regeringen väcker stora förhoppningar. Vi har länge sagt att den här lagen måste avskaffas eller i stora delar förändras, nu hoppas jag att det sker snart, säger Terje Johansson, vd på MKB i Malmö och ordförande i SABOs Integrationsråd.

Bifogas:

SABOs Integrationsrapport (pdf)

Kontakt:

Lena Liljendahl, ansvarig för integrationsfrågor, SABO: 070-659 95 65

Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Nordstrand, vd SABO
Anders Nordstrand, vd SABO
Ladda ned bild

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye