Sveriges Allmännytta

SABO kommenterar Riksrevisionens rapport

Dela
När det är stor bostadsbrist gör utformningen av bruksvärdessystemet att arbetsinkomsten minskar, enligt en rapport från Riksrevisionen. – Därför är det viktigt att arbeta med systematisk hyressättning, kommenterar Anders Nordstrand, vd för bransch- och intresseorganisationen SABO.
Anders Nordstrand, vd SABO
Anders Nordstrand, vd SABO

Riksrevisionen har studerat effekterna av ett lotteri i Solna där 600 förstahandskontrakt lottades ut åren 2003–2013. Resultatet visar att de personer som fick en lägenhet efter 3–5 år i genomsnitt hade sänkt sina årsarbetsinkomster med 50 000 kronor, jämfört med de som inte vann. Samtidigt hade flytten en positiv effekt på utbildningsnivån då andelen som tog högskoleexamen ökade med tio procent. Den negativa effekten på inkomst fanns kvar även om hänsyn tas till att de boende påbörjade studier och sänkte sina inkomster på grund av detta, anser Riksrevisionen.

Trots att rapporten baseras på en analys av enbart en kommun i Stockholms län, välkomnar SABO att revisionen undersökt delar av hyresmarknaden.

– Det behövs mer forskning om hyresmarknadens funktionssätt och SABO ser gärna fler analyser och att de även då utgår från marknadssituationen i fler delar av landet, säger Anders Nordstrand.

SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, anser att Riksrevisionens rapport tydliggör betydelsen av att hyresmarknadens parter måste arbeta ännu mer med systematisk hyressättning där till exempel läge, standard och service påverkar hyresnivåerna. Tidigare i höst presenterade SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen en gemensam handledning för detta.

– SABO kommer fortsätta stödja våra medlemmar i det arbetet eftersom en väl fungerande hyressättning är centralt för hyresrättens framtid. Våra erfarenheter visar att på de orter där det finns en systematisk hyressättning underlättar det både de årliga hyresförhandlingarna och övriga hyresförhandlingar, säger Anders Nordstrand.

Syftet med bruksvärdessystemet är att skydda hyresgästerna mot oskäliga hyresnivåer genom att hyran kan prövas i jämförelse med andra lägenheter. Bruksvärdessystemet medför också, om det tillämpas enligt syftet, att avkastningen för fastighetsägaren blir mer stabil jämfört med om Sverige skulle ha marknadshyror.

– På så sätt kan hyresrätten, om de förhandlande parterna tar ansvar för systemet, även fungera som en buffert i lågkonjunkturer då bostadsmarknaden i stort brukar få problem, säger Anders Nordstrand.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Nordstrand, vd SABO
Anders Nordstrand, vd SABO
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.

Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye