Sveriges Allmännytta

165 000 bostäder kvar att rusta upp

Dela
Hälften av allmännyttans bostäder från åren 1961–1975 behöver renoveras. Det visar en ny rapport från bransch- och intresseorganisationen SABO som även identifierar kostnader, hinder och åtgärder för de renoveringar som kvarstår.

De allmännyttiga kommunala bostadsföretagen har fördubblat renoveringstakten. Från cirka 11000 bostäder per år 2009 till dagens cirka 20 000. Nu återstår 165 000 lägenheter från rekordåren att renovera. Om företagen klarar att hålla samma takt kommer hela beståndet från rekordåren vara renoverade om tio år. Men det finns det finns oroande tecken på att det kan ta längre tid än så.

– Vi har kompetens- och kapacitetsbrist i byggbranschen och renoveringarna kräver i stora delar samma yrkeskategorier med många nyproduktionsprojekten. Därför kommer renoveringstakten sannolikt att dämpas, säger Susanna Höglund, chef för Ekonomi och Juridik på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Enligt SABOs beräkningar innebär de kvarvarande renoveringarna i allmännyttan en kostnad på minst 28 miljarder kronor. Men med den nivån kan bara akuta tekniska brister åtgärdas. Renoveringar som möter krav på till exempel minskad energiförbrukning och bättre tillgänglighet leder till betydligt högre summor. Slutnotan kan landa på 165 miljarder kronor för hela allmännyttan.

– Det är enorma summor och därför utökar SABO samarbetet med HBV, allmännyttans inköpscentral, för att öka transparensen på materialpriser. Vi ser också över möjligheten att underlätta för grossister, installatörer och leverantörer att ta en annan plats i entreprenörskedjan än vad de gör i dag. På så sätt vill vi underlätta för mindre företag att jobba för allmännyttan. Det skulle öka konkurrensen och pressa priserna, säger Susanna Höglund.

Till staten riktar SABO uppmaningen att:

  • Lägga moms på bostadshyrorna. Den utgående momsen bör motsvara den lägsta momssatsen som är sex procent. Då kan fastighetsägarna göra avdrag för ingående moms.
  • Vidga ROT-stödet till att även omfatta arbetskostnaden för reparation, om- och tillbyggnad i hyreshus.
  • Möjliggöra för fastighetsföretag att årligen göra avsättningar till en fond för framtida underhåll på bostäder på samma sätt som avsättningar i dag kan göras till exempelvis en periodiseringsfond.

 

Fakta:
Under de så kallade rekordåren 1961–1975 byggdes 1,3 miljoner bostäder i småhus och flerbostadshus i Sverige. Av dessa byggdes cirka en miljon under åren 1965–1974, det så kallade miljonprogrammet. Antalet lägenheter i rekordårens flerbostadshus uppgår till 800 000, varav 570 000 byggdes under miljonprogrammet. Av dessa 800 000 lägenheter ägs 330 000 av allmännyttan. 250 000 av dessa byggdes under miljonprogrammet.

Bifogas:

Rapporten Hem för miljoner - förutsättningar för upprustning av rekordårens bostäder (pdf)

Foto på Susanna Höglund, SABO

Kontakt:

Susanna Höglund, chef Ekonomi och Juridik, SABO: 076-052 04 87

Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye