Sveriges Allmännytta

Gemensam sak i energifrågan

Dela

SABO, SKL och Energiföretagen Sverige presenterar gemensamma synpunkter på EUs vinterpaket.

– Energieffektivisering och arbetet med förnybar energi är en mycket angelägen fråga. Med ett gemensamt ställningstagande utifrån de svenska förhållandena når vi lättare framgång, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

EU-kommissionen lade i november förra året fram ett stort paket med lagförslag på energiområdet kallat "Vinterpaketet". Just nu är det Europeiska unionens råd, där svenska regeringen är representerat, och Europaparlamentet som var för sig gör ändringsförslag. Därefter ska de hitta en gemensam överenskommelse om hur regelverken ska utformas innan de ska slutligen ska införas i varje lands lagstiftning.

SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, har tillsammans med SKL och Energiföretagen Sverige enats om gemensamma ändringsförslag i energieffektiviseringsdirektivet (EED), direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) samt förnybarhetsdirektivet (RED). Synpunkterna har sammanställts i en skrivelse som nu skickats till nyckelpersoner i Europaparlamentet.

– Vi välkomnar EUs ambitioner när det gäller att minska energianvändningen i Europa och står fullt bakom de målsättningar som föreslås. Däremot finns det vissa förslag i vinterpaketet som får negativa konsekvenser och leder till en ökad energianvändning i våra svenska byggnader. Det är allvarligt. Därför vill vi uppmärksamma beslutsfattarna på dessa förslag innan de slutliga förhandlingarna om direktiven sker, säger Anders Nordstrand.

Tre punkter lyfts fram som har stor betydelse för det framtida energieffektiviseringsarbetet och arbetet med förnybar energi i Sverige:

  1. Krav på individuell mätning och debitering av värme bör inte göras obligatoriskt i länder där värmen är inkluderad i hyran. Detta har visat sig vara kontraproduktivt och kan leda till ökad energianvändning, ökade kostnader och införande av energifattigdom i flerbostadshus.
  2. Det finns behov av ett teknikneutralt europeiskt regelverk som behandlar förnybar energi lika, oberoende av om den produceras på plats eller tillhandahålls av energibärare som till exempel fjärrvärme och fjärrkylanät eller elnät.
  3. Tredjepartsleverantörer bör inte ges rätt att få tillgång till fjärrvärme- och kylanätet för att sälja värme/kyla direkt till slutanvändare eftersom det skulle både göra investeringar i nät och produktion mycket osäkra och öka kostnaderna för slutanvändare. I stället förespråkar vi ett reglerat tillträde för tredjepartsleverantören till fjärrvärmenäten.

– Det är det viktigt att EU enas om ett regelverk som på riktigt leder till resurseffektivitet och minskade utsläpp av växthusgaser. Varje medlemsstat har unika förutsättningar och därför är det avgörande att EU inte reglerar på detaljnivå, utan medger flexibilitet och nationell anpassning, säger Anders Nordstrand.

Bifogas:

Gemensam skrivelse om vinterpaketet, SABO-SKL-Energiföretagen

Kontakt:

Therese Rydstedtmiljöexpert SABO: 08-406 5516, therese.rydstedt@sabo.se

Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-7212011

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.

Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye