Ökad makt till hyresgäster slår mot seriösa bolag

– Om förslagen går igenom slår det hårt mot allmännyttans möjligheter att erbjuda nuvarande och framtida hyresgäster bra bostäder. Som långsiktiga ägare och förvaltare måste vi ha mandat att säkerställa god kvalitet i våra fastigheter, säger Anders Nordstrand, vd för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.
I betänkandet ”Stärkt ställning för hyresgäster” föreslår utredaren bland annat lagändringar som skulle öka de boendes bestämmanderätt över omfattning och utformning av renoveringarna. Bransch- och intresseorganisationen SABO är kritisk, allmännyttan kan komma att påverkas extra mycket om förslagen blir verklighet.
– Utredaren fokuserar på hur stor hyreshöjningen blir efter renovering, inte den slutliga hyresnivån och föreslår att graden av inflytande ska kopplas till hur stor höjningen är. Det kommer drabba allmännyttan hårt eftersom vi håller nere kostnader och hyresnivåer för att möjliggöra för fler att råd att bo hos oss. Den ursprungliga hyran är i många fall därför låg och det kommer slå tillbaka mot oss om förslagen blir verklighet, säger Anders Nordstrand.
Till detta oroas SABO över att de kollektivt förhandlade överenskommelserna om systematisk hyressättning kan komma att skadas. Allmännyttan har också många lägenheter i behov av renovering och påverkas på så sätt stort av utredarens förslag. Om hyrorna blir för låga riskerar projektens ekonomi att inte gå ihop och bolagen kan tvingas avstå från renoveringar – oavsett hur behovet ser ut. I förlängningen får det allvarliga konsekvenser för standarden på svensk hyresmarknad, poängterar SABO.
– Jag förstår att en del är oroliga för hyresjusteringar och därför arbetar allmännyttan redan idag med boendedialoger. Vi ska utveckla det ytterligare, dialogerna måste föras tidigt i processen och involvera både de boende och kommunen. SABO, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna arbetar även nu fram en gemensam vägledning för samråd vid renovering som kommer att underlätta vårt arbete, säger Anders Nordstrand.
SABO ökar också stödet till de medlemsföretag som har möjlighet att erbjuda olika renoveringsnivåer och på så sätt underlätta för hyresgästerna att påverka hyresnivån efter renovering.
– Vi pressar också priserna på renovering och ska till exempel se över möjligheten att ramupphandla stamrenovering eftersom vår vilja är att så många som möjligt ska kunna bo kvar efter renovering. Men att via lagkrav öka hyresgästernas makt så att vi fastighetsägare fråntas möjligheten att ta ansvar för våra fastigheter är inte acceptabelt. Det skadar både hyresgästkollektivet, allmännyttan och hyresmarknaden i stort, säger Anders Nordstrand.
Bifogas:
Foto på Anders Nordstrand, vd SABO
Kontakt:
För intervju med Anders Nordstrand,
kontakta Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-7212011
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seBilder

Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Sveriges bostadsmarknad alltmer tudelad – rekordmånga tomma lägenheter trots fortsatt bostadsbrist i storstäder12.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bostadsmarknaden i Sverige är i snabb förändring. För första gången rapporterar lika många allmännyttiga bostadsföretag ett överskott som ett underskott av bostäder. Det visar Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport "En tudelad bostadsmarknad" som publiceras i dag. – Vi ser en historisk förskjutning i bostadsmarknaden där det inte längre bara handlar om bostadsbrist, utan i många fall om överskott och vakanser, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta. Det är en allvarlig utveckling, särskilt i kommuner med vikande befolkningsunderlag, menar hon.
Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.
Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.
Klimatinitiativ uppdateras – så kan bostadsbolagen bidra till klimatomställningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allmännyttans Klimatinitiativ uppdateras för att ytterligare minska bostadssektorns klimatpåverkan. För att nå Sveriges klimatmål behöver vi fokusera på de stora utsläppsposterna och fortsätta stötta varandra i klimatarbetet. Ett starkt klimatarbete är en förutsättning för att allmännyttiga bostadsbolag ska vara relevanta samhällsaktörer.
Här är finalisterna i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 202513.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka tre renoveringsprojekt som går vidare till final i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 2025. Av tio nominerade bidrag har juryn valt ut tre finalister som alla utmärker sig genom hållbarhet, innovation och god gestaltning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum