Sveriges Allmännytta

Ökad makt till hyresgäster slår mot seriösa bolag

Dela
Utredningen om ökat inflytande för hyresgäster vid renovering överlämnade idag sitt betänkande.
Anders Nordstrand, vd SABO
Anders Nordstrand, vd SABO

– Om förslagen går igenom slår det hårt mot allmännyttans möjligheter att erbjuda nuvarande och framtida hyresgäster bra bostäder. Som långsiktiga ägare och förvaltare måste vi ha mandat att säkerställa god kvalitet i våra fastigheter, säger Anders Nordstrand, vd för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

I betänkandet ”Stärkt ställning för hyresgäster” föreslår utredaren bland annat lagändringar som skulle öka de boendes bestämmanderätt över omfattning och utformning av renoveringarna. Bransch- och intresseorganisationen SABO är kritisk, allmännyttan kan komma att påverkas extra mycket om förslagen blir verklighet.

– Utredaren fokuserar på hur stor hyreshöjningen blir efter renovering, inte den slutliga hyresnivån och föreslår att graden av inflytande ska kopplas till hur stor höjningen är. Det kommer drabba allmännyttan hårt eftersom vi håller nere kostnader och hyresnivåer för att möjliggöra för fler att råd att bo hos oss. Den ursprungliga hyran är i många fall därför låg och det kommer slå tillbaka mot oss om förslagen blir verklighet, säger Anders Nordstrand.

Till detta oroas SABO över att de kollektivt förhandlade överenskommelserna om systematisk hyressättning kan komma att skadas. Allmännyttan har också många lägenheter i behov av renovering och påverkas på så sätt stort av utredarens förslag. Om hyrorna blir för låga riskerar projektens ekonomi att inte gå ihop och bolagen kan tvingas avstå från renoveringar – oavsett hur behovet ser ut. I förlängningen får det allvarliga konsekvenser för standarden på svensk hyresmarknad, poängterar SABO.

– Jag förstår att en del är oroliga för hyresjusteringar och därför arbetar allmännyttan redan idag med boendedialoger. Vi ska utveckla det ytterligare, dialogerna måste föras tidigt i processen och involvera både de boende och kommunen. SABO, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna arbetar även nu fram en gemensam vägledning för samråd vid renovering som kommer att underlätta vårt arbete, säger Anders Nordstrand.

SABO ökar också stödet till de medlemsföretag som har möjlighet att erbjuda olika renoveringsnivåer och på så sätt underlätta för hyresgästerna att påverka hyresnivån efter renovering.

– Vi pressar också priserna på renovering och ska till exempel se över möjligheten att ramupphandla stamrenovering eftersom vår vilja är att så många som möjligt ska kunna bo kvar efter renovering. Men att via lagkrav öka hyresgästernas makt så att vi fastighetsägare fråntas möjligheten att ta ansvar för våra fastigheter är inte acceptabelt. Det skadar både hyresgästkollektivet, allmännyttan och hyresmarknaden i stort, säger Anders Nordstrand.

Bifogas:

Foto på Anders Nordstrand, vd SABO

Kontakt:

För intervju med Anders Nordstrand,
kontakta Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-7212011

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Nordstrand, vd SABO
Anders Nordstrand, vd SABO
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye