Sveriges Allmännytta

Oroväckande få anbud när allmännyttan ska bygga bostäder

Dela
Noll till två anbud från byggföretag för att bygga hyresrätter till allmännyttan. Så illa ser det ut för 64 procent av de 64 bostadsföretag som deltagit i en undersökning som bransch- och intresseorganisationen SABO gjort bland sina medlemsföretag.

Bostadsbyggandet har ökat i Sverige men det är långt kvar innan utbud och efterfrågan är i balans. Därför har många allmännyttiga kommunala bostadsföretag beslutat att öka sin nyproduktion. Men att vilja är en sak, att kunna en annan.

– Kapacitetsbristen i svensk byggsektor är stor och konkurrensen om arbetskraft och resurser hård. Det drabbar de allmännyttiga bostadsföretagen som får in oroväckande få anbud när de upphandlar nybyggnadsprojekt, säger Jonas Högset ansvarig för nyproduktion på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

64 av SABOs medlemsföretag har svarat på frågor om hur många anbud de fick vid sina senaste nyproduktionsprojekt. Tillsammans äger de svarande bostadsföretagen 248 064 lägenheter. 3 procent av dom fick inte ett enda anbud. 27 procent fick ett anbud och 34 procent två anbud.

Det allmännyttiga bostadsföretaget i Västerås är ett av alla de företag som känt av konsekvensen av den låga konkurrensen på byggmarknaden.

– I ett av våra projekt som avser byggande av 44 lägenheter fick vi bara in ett anbud. Detta visar med all tydlighet att vi behöver fler aktörer i Västerås för att säkerställa konkurrensen inom bostadsbyggnadssektorn, säger Mikael Källqvist, vd för Bostads AB Mimer.

Förbo AB, allmännyttigt bostadsbolag verksamt i Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälvs kommun är annat exempel. För sitt senaste projekt på ett 40-tal lägenheter fick företaget bara ett anbud. I det läget är det omöjligt att veta om man fått rätt pris, konstaterar vd Peter Granstedt.

– Därför är det viktigt för oss att vara proaktiva och följsamma och fråga entreprenörerna vad vi kan göra för att de ska lämna anbud. Vi vill gärna få in fler mellanstora byggentreprenörer eftersom de ofta är kostnadseffektiva, säger Peter Granstedt.

SABO anser att en lösning på problemet kan vara att underlätta för utländska byggföretag att ta sig in på den svenska marknaden och därmed hjälpa Sverige att mota bostadsbristen.

– Majoriteten av landets kommuner har bostadsbrist, många använder sitt allmännyttiga bostadsföretag för att vara med och avhjälpa detta. I det läget måste vi naturligtvis arbeta för att få in flera anbud som gör att vi kan bygga det som behövs och göra det till rimliga priser, säger Jonas Högset.

Med anledning av den låga konkurrensen och kapacitetsbristen i byggsektorn har SABO tagit fram en rapport som belyser hur vi kan underlätta för utländska byggföretag att etablera sig i Sverige. Den finns att ladda hem här: http://www.mynewsdesk.com/se/sabo/documents/rapport-fraan-sabo-saa-underlaettar-vi-foer-utlaendska-byggfoeretag-i-sverige-62347

Bifogas:
Diagram antal anbud på nyproduktion 2016
Foto Jonas Högset

Kontakt:
Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO: 0727-42 45 46
Mikael Källqvist, vd i Bostads AB Mimer: 0021-39 70 16
Peter Granstedt, vd i Förbo AB: 031-746 50 01
Charlotta Lundström, pressansvarig på SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye