Så underlättar vi för utländska byggbolag i Sverige
Sverige har stor brist på bostäder och EUs högsta byggpriser, en situation som är svår men som går att förbättra om vi ökar konkurrensen i byggsektorn. Bransch- och intresseorganisationen SABO presenterar idag en rapport där utländska byggbolag ger råd om hur deras etablering i Sverige kan underlättas och där SABO lyfter fram förslag på åtgärder.
– För att kunna öka allmännyttans bostadsbyggande behöver vi få in fler och bättre anbud. Konkurrensen måste öka och priserna pressas. Ett sätt är att underlätta för utländska bolag att ta uppdrag i Sverige. Med deras erfarenheter i ryggen ser jag flera åtgärder som vi bör sätta in, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO.
I rapporten framkommer att de utländska företagen anser att den svenska byråkratin är komplicerad och man efterfrågar samlad, lättillgänglig information. De vill även att regeringarna i Norden ska arbeta för gemensamma byggregler. Från SABO och de allmännyttiga bostadsföretagen efterfrågar de anbudshandlingar, dokumentation och korrespondens på engelska. De vill också att entreprenaderna delas upp så att de bolag som inte har kapacitet att ta en totalentreprenad kan delta.
– I SABOs upphandlingskoncept Kombohus Flex ska vi göra det möjligt för våra medlemsföretag att bland annat ta in engelsktalande platschefer och arbetsledare. Vi ska göra vad vi kan för att röja handelshindren, öka antalet anbud och värna de svenska reglerna på arbetsmarknaden. Jag är övertygad om att det här går att kombinera med lyckat resultat, säger Jonas Högset.
SABO föreslår även att staten tillhandahåller information och utformar checklistor och guider på engelska om det svenska regelverket och marknadsförutsättningar specialanpassat till byggbranschens aktörer.
– För att informationen ska bli så användbar som möjligt måste den vara inriktad och anpassad till olika branscher och samlas på den webbportal som regeringen planerar för utländska entreprenörer. Vår bedömning är att Kommerskollegium ska ta ansvaret för den, säger Jonas Högset.
Några röster från utländska byggare i rapporten:
”Vi skulle gärna vilja ha bättre tillgång till information om vad som gäller i Sverige när det gäller personalfrågor, fackföreningar, lönenivåer och access till svenska byggregler på engelska.”
”Vi skulle behöva hjälp lokalt med att hitta olika kompetenser, som exempelvis att få tag på ställningsbyggare eller kranförare. SABO-företagen skulle kunna ta fram en lista på företag man skulle kunna jobba med.”
Den 7 december arrangerade SABO en frukosthearing om rapporten med Konkurrensverket, Näringsdepartementet, Byggnads, Trafikverket, Sveriges Byggindustrier, journalisten Fredrik Karlsson samt SABO. Film från seminariet kan ses på www.sabo.se.
Bifogas:
Rapporten Så underlättar vi för utländska byggföretag i Sverige, av journalisten Fredrik Karlsson, med kommentar från SABO.
Foto på Jonas Högset, SABO.
Kontakt:
Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion, SABO: 072-742 45 46
En av de intervjuade från ett estniskt byggföretag:
Indrek Rehme, Kodumaja AS: tel: +372 52 00 067, indrek@kodumaja.ee
En av de intervjuade i rapporten från beställarsidan:
Anna Nordén, Framtiden Byggutveckling: 0730-33 33 91
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-721 20 11
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seBilder
Dokument
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum