Sveriges Allmännytta

Halmstads Fastighets AB är Årets Energiutmanare

Dela
Systematisk energieffektivisering och modet att tänka nytt ger Halmstads Fastighets AB utmärkelsen Årets Energiutmanare 2016. Bakom priset står bransch- och intresseorganisationen SABO.

Ett strategiskt och målmedvetet arbete i det tysta imponerade på årets jury i tävlingen Årets Energiutmanare. Därför tilldelas 2016 års pris Halmstads Fastighets AB. Motiveringen lyder:

”Halmstads Fastighets AB har under lång tid arbetat systematiskt med energieffektivisering och med gemensamma krafter i företaget lyckats nå fantastiska resultat. Mellan åren 2001-2015 har energianvändningen minskat med hela 30 procent och den genomsnittliga användningen i företagets byggnader är nu nere på 104 kWh/m2. Förutom sedvanligt enträget energieffektiviseringsarbete både i samband med renovering och i det befintliga beståndet har HFAB vågat satsa på ny teknik. Genom att bygga Sveriges första plusenergiflerbostadshus har nya kunskaper och nytänkande kring energieffektivt byggande kommit både företaget och andra aktörer tillgodo”.

– SABOs pris blir en riktig energigivare för våra duktiga medarbetare när vi nu planerar för nästa steg de kommande femton åren. Det handlar ju om både innovativa lösningar och bra kommunikation med våra hyresgäster, säger Henrik Andersson, styrelseordförande i HFAB.

Ytterligare en framgångsfaktor är att energieffektiviseringarna integrerats i HFABs ordinarie underhållsarbete och har även varit en naturlig del i företagets förnyelsearbete. Juryns ordförande Therese Rydstedt, energiexpert på SABO, lyfter bland annat fram det till inspiration för andra företag.

– Halmstads Fastighets AB visar hur ett målmedvetet och enträget arbete kan fantastiska resultat. Ofta arbetar allmännyttiga bostadsföretag som HFAB i det tysta och därför är det extra roligt att nu få uppmärksamma deras energiarbete, säger Therese Rydstedt.

Tio exempel på åtgärder i HFAB de senaste åren:

  • Konvertering från direktel och naturgas till fjärrvärme och pellets i över 1900 lägenheter.
  • Väderprognosstyrning i 5 065 lägenheter.
  • Utrustning för att spara vatten i samtliga 9800 lägenheter.
  • IMD, individuell mätning och debitering, av varmvatten och hushållsel vid nyproduktion
  • Energieffektiva ventilationssystem
  • Energieffektiv värme- och varmvattenproduktion med värmepumpsteknik
  • Temperaturmätare i varje lägenhet vid nyproduktion
  • LED-belysning i gemensamma utrymmen och utomhus
  • Varmvattenanslutning av diskmaskiner och tvättmaskiner
  • En av Sveriges största solcellsinstallationer

Bifogas:
Foto på Årets Energiutmanare 2016, Halmstads Fastighets AB
Årsredogörelse för SABO-företagens Skåneinitiativ, visar bland annat på vilka energibesparingar som gjorts i allmännyttan.

Kontakt:
Henrik Andersson, styrelseordförande, Halmstads Fastighets AB: 0720-18 00 97
Therese Rydstedt, energiexpert på SABO och ordförande i juryn för Årets Energiutmanare:
070-519 55 16

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye