Sveriges Allmännytta

SABOs Kombohus för asylsökande och äldre beviljas stöd

Dela
De första sex åren fungerar husen som asylboenden, därefter blir de trygghetsboende för äldre. Nu beviljas SABOs modell Kombohus Duo ekonomiskt stöd från Energimyndigheten och en studie inleds denna vecka.

Samtidigt som landets kommuner har svårt att hitta tillgängliga bostäder för äldre så har Sverige det senaste året haft en akut platsbrist på asylboenden. Tillfälliga boenden med dålig energiprestanda riskerar att permanentas. För att i framtiden underlätta situationen för kommunerna har bransch- och intresseorganisationen SABO tagit fram ett förslag på en permanent och hållbar bostadsmodell; Kombohus Duo.

Den ska vara energi- och kostnadseffektiv och främja integrationen, samt möjliggöra att samhället får ut mer av de resurser som idag läggs på asylboenden. Projektet har nu tilldelats ekonomiskt stöd på fem miljoner från Energimyndigheten.

– Det intressanta med projektet är att det söker en hållbar lösning på en svår samhällsutmaning. Här förenar vi energieffektivitet, ekonomi och sociala aspekter istället för att ställa dem mot varandra, säger Mathias Normand, enhetschef på Energimyndigheten.

Trygghetsboenden för äldre och asylboenden har liknande behov gällande bostaden. Huset bör placeras med närhet till service och lokaltrafik, då de boende oftast inte har en bil. En gemensamhetslokal ger möjlighet till integrationsfrämjande aktiviteter, i samarbete med civilsamhället, eller sociala aktiviteter för äldre.

– Idén med Kombohus Duo är att tillgodose ett kortsiktigt behov av asylboende genom en långsiktig lösning som leder till bostäder för de äldre invånarna i kommunen. Vi är glada över att Energimyndigheten delar vår uppfattning att permanenta och långsiktiga bostäder är bäst när det gäller kostnad och hållbarhet, säger Petter Jurdell enhetschef på SABO.

Tidigare beräkningar från SABO visar att Kombohus Duo löser Migrationsverkets behov av asylboende till samma eller lägre kostnad än idag och bidrar direkt till ett ökat antal bostäder som annars inte hade blivit uppförda.
Målet är att i landet uppföra 500-1000 nya bostäder per år och att således växla ut 2 500- 5 000 sämre asylplatser mot permanenta bostäder.

Den inledande kartläggningen och analysen, gällande nuvarande asylbostäder och behov av bostäder för äldre, genomförs av Tyrén och färdigställs i december. Därefter påbörjas en genomförandeanalys av Kombohus Duo.

Kontakt på Energimyndigheten

Tomas Berggren
 016-544 20 46

Mathias Normand
016-544 22 59

press@energimyndigheten.se
016-544 23 99


Kontakt på SABO
Petter Jurdell
08-406 55 44
petter.jurdell@sabo.se

Nina Rådström
08-406 55 72
nina.radstrom@sabo.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye