Sveriges Allmännytta

”Viktigt utforma stimulans på rätt sätt”

Dela
– Regeringen bedömer att marknaden inte klarar av bostadsbyggandet på egen hand och avsätter nu ekonomiska medel. Bra att den agerar. Det behöver byggas 436 000 bostäder till och med år 2020, det kräver unika insatser. Men det är viktigt att stödet utformas så att byggtakten ökar och vi kan bygga bostäder som fler har råd med, säger Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen SABO i en kommentar till regeringens besked idag.

Sverige har en mycket kraftig befolkningsökning och urbaniseras i hög takt. Men statistik som SCB tagit fram på uppdrag av SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, visar att bostadsbyggandet inte hänger med. Regeringens nationella mål på 250 000 nya bostäder till och med år 2020 kommer inte bota bostadsbristen. Det behöver byggas 436 000 bostäder.

– I det allvarliga läge vi är i idag bedömer regeringen att det krävs extraordinära insatser och med ett statligt stöd av det här slaget kan byggandet öka. Jag delar den bedömningen. Men stödet behöver utformas så att byggpriserna fortsätter pressas och det byggs bostäder som fler har råd med. Med ramavtalen SABOs Kombohus har allmännyttan visat att det går att bygga energieffektiva och tillgänglighetsanpassade bostäder till 25 procent lägre byggpris. Prispressen måste fortsätta för att vi ska kunna bota bostadsbristen, säger Kurt Eliasson.

Regeringen vill stödja nyproduktion av små hyresrätter och studentbostäder i kommuner med bostadsbrist. Stödet gäller nybyggen som påbörjas från och med idag, den 25 mars och kommer att vara anpassat utifrån kostnadsläget i olika regioner. Stödet kommer att vara särskilt högt för små lägenheter, upp till 35 kvadratmeter och innefattar krav på energieffektivitet, hyresnivå och att lägenheterna förmedlas på ett öppet sätt.

Regeringen villkorar stödet med krav på hyrestak, med anpassning till situationen i olika regioner.

– Hyrorna i nybyggda lägenheter blir alltid högre än i det befintliga beståndet, även när byggpriserna pressats till max. Men det är viktigt att göra allt som går för att hålla nere nivåerna. Vi behöver fler bostäder som fler har råd att betala och i nyproduktion är presumtionshyror ett bra verktyg. De sätts i överenskommelse mellan fastighetsägare och hyresgästorganisation och gäller i 15 år innan de kan prövas mot övriga beståndet enligt bruksvärdessystemet, säger Kurt Eliasson.

SABO har i de prispressade ramupphandlade Kombohusen ställt höga energikrav, 65 kWh i klimatzon 3. Det är ett mycket skarpt krav och byggföretagen har visat att de klarar av det och ändå leverera hus till lägre pris.

– Att minska energianvändningen i bostadsbeståndet är mycket viktigt men för bostadsföretagen behöver åtgärderna vara företagsekonomiskt försvarbara. Stödet behöver utformas så att det inte hämmar byggtakten, säger Kurt Eliasson.

SABO ska analysera regeringens förslag utifrån organisationens tidigare förslag om en skattereform för hyresrätten. Enligt den statliga Bostadsbeskattningskommittén är det på grund av dagens skatter cirka 3000 kronor dyrare i månaden att bo i hyresrätt jämfört med bostadsrätt och egnahem. Det slår hårt mot nyproduktionen av hyresrätter, en boendeform som majoriteten av landets kommuner efterfrågar.

– Vi har tillsammans med Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen bland annat föreslagit att det ska införas en låg moms på bostadshyra. Men det är inte helt enkelt på grund av EUs momsdirektiv. Regeringen har med sitt stöd valt en annan teknisk lösning för att räta upp obalansen, säger Kurt Eliasson.

Kontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-7212011

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye