Sveriges Allmännytta

Hyresmarknadskommittén satsar framåt

Dela
Hyresmarknadskommittén offentliggör idag nya satsningar, bland annat prövning av presumtionshyror. Ett 25-punktsprogram ska effektivisera hyresförhandlingarna och öka stödet till parterna i de lokala förhandlingarna.

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. På kommitténs senaste möte togs ett antal beslut för att utveckla HMKs arbete.

HMK ska bland annat ta fram rekommendationer för att ge ännu bättre förutsättningar för de lokala förhandlingarna och minimera antalet tvister. HMKs nya arbetssätt innebär även en uppföljning av det årliga arbetet och under våren kommer kommittén att besöka ett antal förhandlande parter.

– Vi kommer fortsätta driva på både nationellt och regionalt för att genomföra de förändringar som vi gemensamt har arbetat fram. Vi kommer arbeta för att stärka både hyresrätten och konsumentskyddet, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Förberedelsearbetet för att HMK ska kunna pröva presumtionshyror har också satt igång. Presumtionshyra gäller enbart nyproduktion och är en överenskommelse mellan ett bostadsföretag och en etablerad hyresgästorganisation på orten. Den gäller under 15 år och ska därefter jämföras med andra lägenheter på orten med jämförbart bruksvärde. Snart börjar de första presumtionshyrorna komma in i det systemet och kan därmed bli aktuella för HMK att hantera.

– Parterna på hyresmarknaden måste sätta hyror som är hållbara för både fastighetsägare och hyresgäster. Allmännyttan tar detta på största allvar, det lokala förhandlingsarbetet är basen i hela systemet, säger Kurt Eliasson, vd för SABO.

Till de redan beslutade åtgärderna läggs de åtagande som SABO och Hyresgästföreningen gjort i de samtal som förts med regeringens förhandlingsledare i syfte att utveckla dagens hyressättningssystem, vilka framgår av det dokument som antogs av HMK vid senaste mötet.

Bifogas:
HMKs summering av förhandlingsarbetet 2016
HMKs 25-punktsprogram

Kontakt SABO:
Chris Österlund, chef Ekonomi och Finans, SABO: 0760-520487
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-7212011

Kontakt Hyresgästföreningen:
Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen: 070-6230215
Anna Wennerstrand, presschef Hyresgästföreningen: 076-7980874

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye