Sveriges Allmännytta

Fastighetsägarnas avhopp visar brist på ansvar

Dela
De privata Fastighetsägarna har hoppat av de samtal som regeringen tillsatt om hur hyressättningen kan utvecklas.

- Vi beklagar att Fastighetsägarna lämnar Stråth-samtalen. Vi har diskuterat allt som ingår i regeringsuppdraget och där finns inte frågan om marknadshyror i nyproduktion med. Idag klockan nio fortsätter samtalen och jag ser fram emot Claes Stråths förslag, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.

Regeringen gav Claes Stråth, fd generaldirektör på Medlingsinstitutet, i uppdrag att i samtal med SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen ta fram förslag på hur nuvarande hyressättningssystem kan förbättras. Men idag meddelar Fastighetsägarna att man hoppar av det ansvar man fått för att gemensamt lösa frågan. Avhoppet visar att de inte vill ta ansvar och arbeta för att lösa bostadsmarknadens problem tillsammans med de som på djupet kan frågan. Sverige har en svår bostadsbrist och Fastighetsägarna väljer nu att utnyttja situationen för egna syften, det är ansvarslöst anser SABO.

- Jag ser ett mönster i Fastighetsägarnas agerande, detta är inte det första avhoppet de gör på kort tid. De hoppade av det pågående trepartssamarbetet om systematisk hyressättning i Stockholm, ett förbättringsarbete som inte bara får stor betydelse för invånarna i vår huvudstad utan även betydelse för bostadsdebatten på nationell nivå. De hoppade även av hyresförhandlingarna i stor skala i Göteborg med rekordmånga ärenden till Hyresnämnden som följd, säger Kurt Eliasson.

SABO noterar att Fastighetsägarna ända sedan samtalen började har visat ett anmärkningsvärt ointresse för sakfrågan och det uppdrag som Claes Stråth fått av regeringen - att ta fram förslag på hur nuvarande hyressättningssystem kan förbättras. Med tanke på deras ovilja att komma framåt i samtalen och deras besked idag att de hoppar av, väcks frågan om det var deras plan redan från början.

- Det är anmärkningsvärt att lämna pågående uppdrag för att sätta sig i politikernas knä, jag har svårt att se hur det kan väcka förtroende för Fastighetsägarna som en seriös aktör på den svenska bostadsmarknaden, säger Kurt Eliasson.

Kontakt:

Chris Österlund, finanschef SABO: 076-0520487

Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-7212011

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye