Allmännyttan beredd att bygga 75 000 nya bostäder
Bransch- och intresseorganisationen SABO har på sin kongress idag den 24 april i Karlstad antagit följande uttalande som avslutas med tre uppmaningar för att förbättra möjligheterna att bygga fler bostäder:
Allmännyttan beredd att bygga 75 000 nya bostäder
Idag är det brist på bostäder i över hälften av Sveriges kommuner. Framför allt är det hyresbostäder som saknas. Bostadsbristen drabbar enskilda människor och särskilt unga som vill studera eller ta steget ut på arbetsmarknaden. Bristen på hyresrätter försvårar också rekryteringen till det privata näringslivet och den offentliga verksamheten i många kommuner.
Regeringens mål är att det ska byggas 250 000 bostäder fram till år 2020. Det är ett ambitiöst mål, men ändå inte tillräckligt för att matcha befolkningsökningen och ta igen det ”byggunderskott” som uppkommit under en lång rad år. SABO har uppskattat behovet av nya bostäder till 436 000 fram till år 2020. Enligt Boverkets prognos är behovet 426 000 bostäder.
Alla upplåtelseformer behövs och många aktörer måste vara med och bidra till nybyggandet. Allmännyttan i Sverige är beredd att axla sin del av ansvaret. På nationell nivå är allmännyttans andel 17 procent av bostadsbeståndet. Det handlar alltså om 75 000 nya lägenheter i allmännyttan.
SABOs medlemsföretag har planerat att bygga närmare 50 000 lägenheter fram till och med år 2020. En avgörande förutsättning för att nivån ska kunna höjas till 75 000 är att kommunerna snabbt kan tillhandahålla ett brett utbud av detaljplanelagd och byggklar mark. Staten har också ett ansvar för att underlätta planprocessen. Något som kräver både politisk vilja och nödvändiga resurser.
Vår ambition är att bygga lägenheter med god kvalitet som kan hyras ut till rimliga hyror. För att den kalkylen ska gå ihop måste byggpriserna minska. SABO-företagens gemensamma upphandling av Kombohus visar att det går att pressa priserna med närmare 25 procent med bibehållen kvalitet och lönsamhet. Kommunerna behöver också bidra genom att hålla nere markpriserna, exploaterings- och anslutningsavgifterna. Balanserade ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna skulle också, som SABO tidigare påtalat, bidra att fler hyreshus blir byggda.
För att det ska vara praktiskt möjligt att bygga alla dessa nya lägenheter måste fler personer än idag arbeta med bostadsproduktion. Det krävs mer personal med rätt kompetens – hos kommunerna, hos bostadsföretagen och hos byggföretagen. Staten måste ta ansvar för att snabbt genomföra de utbildningsinsatser som krävs för att det ska finnas kompetent personal att rekrytera på alla nivåer i plan- och byggprocesserna.
Sammanfattningsvis är de allmännyttiga bostadsföretagen beredda att ta sin del av ansvaret för att åtgärda bostadsbristen, men det förutsätter:
- Att kommunerna skyndsamt tillhandahåller ett stort och brett utbud av byggklar mark
- Att kommunerna håller nere markpriser, exploaterings- och anslutningsavgifter
- Att staten tar ansvar för utbildningsinsatser så att kompetent personal kan rekryteras på alla nivåer inom bostadssektorn
- Att staten tar ansvar för att underlätta planprocessen
Med detta avslutades SABOs kongress 2015 i Karlstad. Nästa kongress hålls i Linköping år 2017 med det allmännyttiga kommunala bostadsföretaget Stångåstaden som värd.
Kontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-7212011
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seOm
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum