SABO i Almedalen: Allmännyttans Arena 29 juni
Under dagen arrangeras en serie seminarier. I sex av dom visar SABOs medlemsföretag hur de ser på sitt allmännyttiga uppdrag inom ett antal olika områden. I två seminarier presenterar SABO bland annat forskningsprojektet ”Nyttan med Allmännyttan”, och hur bostadsbyggandet kan öka.
10.00-10.45 Hur utveckla ett bostadsområde på de boendes villkor?
Familjebostäder i Göteborg delar med sig av sina erfarenheter från Bergsjön, ett av de områden i dit många nyanlända kommer. Vi får också höra om arbetet med Frihamnen – ett helt nytt område där Göteborg planerar för en stor blandning av bostäder och människor, tänk om det var hit de nyanlända kom istället? Seminariet ger exempel på hur Familjebostäder arbetar för att utveckla såväl Bergsjön som Frihamnen på de boendes villkor. Arr: Familjebostäder i Göteborg. Medv: Per-Henrik Hartmann, vd, Familjebostäder i Göteborg. Ulf Kamne, kommunalråd, (MP).
10.45-11.15 Kräver dagens bostadsmarknad nya uthyrningsregler?
Här får du ta del av Halmstad Fastighets AB arbete med att utveckla ett eget kundorienterat uthyrningssystem. Vad det innebär i praktiken och hur det gick till när de tog fram det. Arr: Halmstads fastighets AB. Medv: Ulf Nilsson, Affärsutveckling och kommunikationschef HFAB.
11.15-11.45 Hur kan ett bostadsföretag få boende i arbete?
Stångåstaden och Örebrobostäder tar socialt ansvar genom att arbeta med mångfald. Genom att ta tillvara på den kompetens som finns i deras bostadsområden arbetar de framgångsrikt med att få fler boende att hitta jobb som passar. Lyssna till två konkreta exempel på hur samhällsnytta möter affärsnytta och gör alla till vinnare. Arr: Stångåstaden och Öbo. Medv: Pierre Olofsson, vd Skanska Sverige AB. Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden. Ulf Rohlén, vd ÖrebroBostäder AB.
12.00-13.00 Vilken nytta gör allmännyttan egentligen?
I forskningsprojektet Nyttan med Allmännyttan djupdyker forskare i de allmännyttiga företagens framtida roll. Bland annat undersöker de vad samhällsansvar innebär och hur allmännyttan arbetar med samhällsnyttiga insatser och med sociala investeringar. Möt forskare och experter som ger sin bild av utvecklingen. På plats finns även politiker på nationell och kommunal nivå. Tillsammans diskuterar de knäckfrågorna: Vilket ansvar ska de allmännyttiga bostadsföretagen axla? Vad är möjligt och önskvärt? Och framför allt – vad vill beslutsfattarna?Arr: SABO. Medv: Ingvar Nilsson, SEE AB. Gunnar Blomé, Malmö högskola. Anna Heide, MKB. Mariette Hilmersson, Förvaltnings AB Framtiden. Ulf Nyqvist, Botkyrkabyggen. Fredrik Törnqvist, Stångåstaden. Lena Micko, SKL. Ola Johansson, (C). Ann-Margarethe Livh, (V). Nina Lundström, (FP). Therese Berg, SABO.
13.15-14.00 Energimarknaden - nästa stora systemskifte?
Seminariet tar upp ett av framtiden stora systemskiften och fokuserar på vikten av att göra rätt strategiska val när vi möter kraven på förnybar energi och ett klimatsmart samhälle. Arr: Stångåstaden och Öbo. Medv: Karin Jarl-Månsson, chef försäljning EON, Louise Trygg, biträdande professor Linköpings Universitet, Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden, Ulf Rohlén, vd Örebrobostäder.
14.00-14.30 Andelsägande - en del av den ekonomiska räddningen för miljonprogrammen?
Seminariet handlar om andelsägande, en metod som Botkyrkabyggen prövat som ett komplement till att äga och rusta upp hela sitt miljonprogramsbestånd. Projektet har fallit väl ut och lägenheterna går att sälja vidare. Metoden skulle kunna vara möjlig att använda på fler hus, i fler områden, för att finansiera en renovering. Arr: Botkyrkabyggen. Medv: Ulf Nyqvist, vd Botkyrkabyggen. Hans Lind, professor KTH. Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande (S) i Botkyrka.
14.30-15.00 Hur kan vi bo och leva hållbart och grönt?
Seminariet handlar om GreenHouse Augustenborg där MKB i Malmö bland annat bygger Sveriges första odlarlägenheter med 22 kvadratmeter stora balkonger med två klimatzoner. MKB berättar också om hur de arbetat för att bli Sveriges främsta projekt inom hållbart boende och byggande samt hur de anpassat byggprocessen och underlättat för de som vill, att kunna bo mer hållbart. Arr: MKB Fastighets AB. Medv: Jenny Holmqvist, miljöstrateg, MKB
15.00-15.45 Kan någon bygga bättre och effektivare än allmännyttan?
Gapet mellan hur mycket som behöver byggas och vad som verkligen byggs ökar. På detta seminarium visar SABO hur allmännyttiga bostadsföretag gör för att bygga kostnadseffektivt samt diskuterar förutsättningar för en kraftigt ökad nyproduktion. Vilka andra svar finns på hur det ska byggas hållbart och kostnadseffektivt? Och vilka krav ställer det på kommuner, byggherrar och entreprenörer? Kan allmännyttans arbete med att bygga prispressat och effektivt vara lösningen och vad säger våra bostadspolitikerna? Arr: SABO. Medv: Mehmet Kaplan, bostadsminister (M). Caroline Szyber, (KD). Jonas Nygren, (S). Eva Thalén Finné, (M). Anna-Karin Edblom, AE/OW arkitekter. Ulrika Francke, Tyréns. Hans Lind, KTH. Kurt Eliasson, vd SABO. Jonas Högset, expert SABO
Kontakt: Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-7212011
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seBilder
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum