Sveriges Allmännytta

SABO i Almedalen: Allmännyttans Arena 29 juni

Dela
På Allmännyttans Arena under politikerveckan i Visby arrangerar bransch- och intresseorganisationen SABO tillsammans med sex av våra medlemsföretag en heldag med fokus på den nytta som allmännyttiga bostadsföretag levererar runt om i landet. Välkomna till Hästgatan 1, innergården kl 10-16 måndag 29 juni.

Under dagen arrangeras en serie seminarier. I sex av dom visar SABOs medlemsföretag hur de ser på sitt allmännyttiga uppdrag inom ett antal olika områden. I två seminarier presenterar SABO bland annat forskningsprojektet ”Nyttan med Allmännyttan”, och hur bostadsbyggandet kan öka.

10.00-10.45 Hur utveckla ett bostadsområde på de boendes villkor?

Familjebostäder i Göteborg delar med sig av sina erfarenheter från Bergsjön, ett av de områden i dit många nyanlända kommer. Vi får också höra om arbetet med Frihamnen – ett helt nytt område där Göteborg planerar för en stor blandning av bostäder och människor, tänk om det var hit de nyanlända kom istället? Seminariet ger exempel på hur Familjebostäder arbetar för att utveckla såväl Bergsjön som Frihamnen på de boendes villkor. Arr: Familjebostäder i Göteborg. Medv: Per-Henrik Hartmann, vd, Familjebostäder i Göteborg. Ulf Kamne, kommunalråd, (MP).

10.45-11.15 Kräver dagens bostadsmarknad nya uthyrningsregler?

Här får du ta del av Halmstad Fastighets AB arbete med att utveckla ett eget kundorienterat uthyrningssystem. Vad det innebär i praktiken och hur det gick till när de tog fram det. Arr: Halmstads fastighets AB. Medv: Ulf Nilsson, Affärsutveckling och kommunikationschef HFAB.

11.15-11.45 Hur kan ett bostadsföretag få boende i arbete?

Stångåstaden och Örebrobostäder tar socialt ansvar genom att arbeta med mångfald. Genom att ta tillvara på den kompetens som finns i deras bostadsområden arbetar de framgångsrikt med att få fler boende att hitta jobb som passar. Lyssna till två konkreta exempel på hur samhällsnytta möter affärsnytta och gör alla till vinnare. Arr: Stångåstaden och Öbo. Medv: Pierre Olofsson, vd Skanska Sverige AB. Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden. Ulf Rohlén, vd ÖrebroBostäder AB.

12.00-13.00 Vilken nytta gör allmännyttan egentligen?

I forskningsprojektet Nyttan med Allmännyttan djupdyker forskare i de allmännyttiga företagens framtida roll. Bland annat undersöker de vad samhällsansvar innebär och hur allmännyttan arbetar med samhällsnyttiga insatser och med sociala investeringar. Möt forskare och experter som ger sin bild av utvecklingen. På plats finns även politiker på nationell och kommunal nivå. Tillsammans diskuterar de knäckfrågorna: Vilket ansvar ska de allmännyttiga bostadsföretagen axla? Vad är möjligt och önskvärt? Och framför allt – vad vill beslutsfattarna?Arr: SABO. Medv: Ingvar Nilsson, SEE AB. Gunnar Blomé, Malmö högskola. Anna Heide, MKB. Mariette Hilmersson, Förvaltnings AB Framtiden. Ulf Nyqvist, Botkyrkabyggen. Fredrik Törnqvist, Stångåstaden. Lena Micko, SKL. Ola Johansson, (C). Ann-Margarethe Livh, (V). Nina Lundström, (FP). Therese Berg, SABO.

13.15-14.00 Energimarknaden - nästa stora systemskifte?

Seminariet tar upp ett av framtiden stora systemskiften och fokuserar på vikten av att göra rätt strategiska val när vi möter kraven på förnybar energi och ett klimatsmart samhälle. Arr: Stångåstaden och Öbo. Medv: Karin Jarl-Månsson, chef försäljning EON, Louise Trygg, biträdande professor Linköpings Universitet, Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden, Ulf Rohlén, vd Örebrobostäder.

14.00-14.30 Andelsägande - en del av den ekonomiska räddningen för miljonprogrammen?

Seminariet handlar om andelsägande, en metod som Botkyrkabyggen prövat som ett komplement till att äga och rusta upp hela sitt miljonprogramsbestånd. Projektet har fallit väl ut och lägenheterna går att sälja vidare. Metoden skulle kunna vara möjlig att använda på fler hus, i fler områden, för att finansiera en renovering. Arr: Botkyrkabyggen. Medv: Ulf Nyqvist, vd Botkyrkabyggen. Hans Lind, professor KTH. Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande (S) i Botkyrka.

14.30-15.00 Hur kan vi bo och leva hållbart och grönt?

Seminariet handlar om GreenHouse Augustenborg där MKB i Malmö bland annat bygger Sveriges första odlarlägenheter med 22 kvadratmeter stora balkonger med två klimatzoner. MKB berättar också om hur de arbetat för att bli Sveriges främsta projekt inom hållbart boende och byggande samt hur de anpassat byggprocessen och underlättat för de som vill, att kunna bo mer hållbart. Arr: MKB Fastighets AB. Medv: Jenny Holmqvist, miljöstrateg, MKB

15.00-15.45 Kan någon bygga bättre och effektivare än allmännyttan?

Gapet mellan hur mycket som behöver byggas och vad som verkligen byggs ökar. På detta seminarium visar SABO hur allmännyttiga bostadsföretag gör för att bygga kostnadseffektivt samt diskuterar förutsättningar för en kraftigt ökad nyproduktion. Vilka andra svar finns på hur det ska byggas hållbart och kostnadseffektivt? Och vilka krav ställer det på kommuner, byggherrar och entreprenörer? Kan allmännyttans arbete med att bygga prispressat och effektivt vara lösningen och vad säger våra bostadspolitikerna? Arr: SABO. Medv: Mehmet Kaplan, bostadsminister (M). Caroline Szyber, (KD). Jonas Nygren, (S). Eva Thalén Finné, (M). Anna-Karin Edblom, AE/OW arkitekter. Ulrika Francke, Tyréns. Hans Lind, KTH. Kurt Eliasson, vd SABO. Jonas Högset, expert SABO

Kontakt: Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-7212011

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye