Sveriges Allmännytta

Momsförslag bra för bostadsbyggandet

Dela
Europeiska kommissionen har presenterat en handlingsplan för hur medlemsländerna kan hantera reducerade, lägre momssatser. – Det öppnar för Sverige att införa låg moms på bostadshyra så att vi kan dra av momsen när vi bygger bostäder. En välbehövlig åtgärd för den svenska bostadsmarknaden, säger Chris Österlund, finanschef på SABO.

Bransch- och intresseorganisationen SABO har, liksom Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, de senaste åren arbetat för en skattereform för hyresrätten. Enligt den statliga Bostadsbeskattningskommittén gör dagens skattesystem att hyresrätten är cirka 3000 kronor dyrare per månad jämfört med bostadsrätt och egna hem. Ett av förslagen som organisationerna lagt fram är därför att införa en låg moms på bostadshyra. Det skulle innebära att bostadsföretagen skulle få tillbaka all moms på till exempel drift- och underhållskostnader men bara behöver betala en låg intäktsmoms till Skatteverket. Och framför allt, med tanke på dagens skriande bostadsbrist i Sverige: bostadsföretagen skulle få tillbaka moms på både bygg- och renoveringsfakturorna.

– Vi välkomnar EU-kommissionens förslag. Om vi fick möjlighet att dra av moms på våra kostnader för nyproduktion skulle allmännyttan ytterligare kunna bidra till fler hyresrätter. Jag önskar att regering och riksdag tar till sig förslagen och inser de möjligheter som ligger i momsfrågan för att Sverige ska kunna öka byggtakten och bota bostadsbristen, säger Chris Österlund.

EU-kommissionen föreslår bland annat alternativ för att ge medlemsstaterna mer flexibilitet att själva bestämma vilka varor och tjänster som ska omfattas av reducerade, lägre momssatser. Syftet är att göra momssystemet i EU enklare, företagsvänligare och mer skyddat mot bedrägerier. Idag måste medlemsstaterna hålla sig till en förteckning i momsdirektivet som reglerar för vilka varor och tjänster som man får tillämpa nollprocentiga eller reducerade momssatser. Kommissionen planerar att förnya systemet för att ge medlemsstaterna mer flexibilitet. Ett av alternativen är att upphöra med förteckningen och överlåta till medlemsstaterna att själva bestämma vilka varor och tjänster som ska omfattas.

Nivån för låg moms är noll, respektive fem procent eller högre. Kommissionens plan är att 2017 lägga fram ett förslag på slutgiltiga regler för ett gemensamt mervärdesskatteområde i EU.

Kommissionens pressmeddelande (på svenska) och länk till handlingsplanen i sin helhet finns här: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1022_sv.htm

Kontakt:
Chris Österlund, chef Ekonomi och Finans, SABO: 0760-52 04 87
Peter Wallberg, skatteexpert på SABO: 08-406 55 15
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye