Sveriges Allmännytta

Klartecken för fortsatt energieffektivisering

Dela
Boverket har idag gett besked om att individuell mätning och debitering av värme inte ska införas i lägenheter. - Ett glädjande besked, det ger allmännyttan klartecken att fortsätta spara energi och bidra till att Sverige når de nationella miljömålen, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

Boverket har utrett när det är kostnadseffektivt att införa IMD, individuell mätning och debitering, av värme i flerbostadshus och föreslår nu att fastighetsägare inte ska tvingas införa IMD i lägenheter. Därmed kommer värmen fortsatt ingå i hyran. För bostadsföretagens del innebär förslaget att de kan fortsätta satsa på åtgärder som framgångsrikt minskar energianvändningen i hela fastigheten, till exempel isolering och fönsterbyten.

- De allmännyttiga bostadsföretagen är ledande i att spara energi och jag är mycket glad att vi kan fortsätta med energieffektivisering på riktigt istället för att lägga pengar på onödig mätutrusning, säger Kurt Eliasson.

SABO har länge arbetat med frågan om IMD värme och Boverket har i sin rapport tagit till sig av de erfarenheter och synpunkter som organisationen och de allmännyttiga bostadsföretagen fört fram.

Boverkets skriver i rapporten: ”Resultatet från kostnadseffektivitetsberäkningarna visar att en investering i individuell mätning och debitering med radiatormätare eller komfortmätning generellt inte är kostnadseffektivt i befintliga byggnader. Investeringen framstår också som riskfylld.”

Exempel på reaktioner från allmännyttiga bostadsföretag:

”Vi välkomnar Boverkets besked. Nu kan vi fortsätta vår egen plan att spara 15 procent energi till 2020. Det betyder att vi kan satsa på åtgärder som ger effekt på riktigt och inte på dyra mätare som varken gynnar miljön, rättvisan eller ekonomin.” Anna Staxäng, controller och projektledare IMD på Familjebostäder i Göteborg

”Nu kan vi fortsätta att fokusera på att lägga våra resurser på åtgärder som verkligen sparar energi. En stor del av vårt bestånd tillhör miljonprogramområdet, där åtgärder på klimatskalet ger betydligt mer än IMD värme.”
Helen Aristondo Magnusson, energicontroller på Eskilstuna Kommunfastigheter AB

Boverkets rapport finns här: http://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2015/individuell-matning-och-debitering-i-befintlig-bebyggelse.pdf


Kontakt:
Gabriella Castegren, energiexpert, SABO: 070-0039006
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-7212011

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye