Sveriges Allmännytta

”Mycket positivt med breda samtal om bättre bostadsmarknad”

Dela
– Det är absolut nödvändigt att öka bostadsbyggandet och det är mycket positivt att regeringen bjuder in till bostadspolitiska samtal över blockgränserna. Vi behöver långsiktiga och stabila reformer för att hantera den extrema bostadsbristen, säger Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen SABO, i en kommentar till regeringens utspel idag.

Regeringen presenterade idag onsdag sina reformförslag för en bättre bostadsmarknad, med fokus på att öka nyproduktionen. Man lyfter särskilt fram behovet av insatser som ökar byggandet av hyresrätter.

Exempel på åtgärder som presenteras är:

Korta plan- och byggprocesserna och se över användandet av typgodkända hus
– Regeringen vill se en modell med typgodkända hustyper eller certifierade entreprenörer, som kan förenkla plan- och byggprocessen och leda till en industriell utveckling av prefabhus. Det är mycket välkommet! SABOs Kombohus har ökat möjligheterna för allmännyttan att bygga fler bostäder och med en sådan modell som regeringen föreslår skulle vi kunna öka byggandet ytterligare och pressa priserna ännu mer, säger Kurt Eliasson.

Möjliggör bostadsbyggande på statligt ägda fastigheter genom en modell för avyttring eller upplåtelse av statligt ägda fastigheter
– I många kommuner är bristen på mark ett stort hinder för bostadsbyggande. Det här förslaget skulle öka tillgången på mark, vilket är välkommet, säger Kurt Eliasson.

Gör en översyn av vissa skatter för att främja ökad rörlighet på bostadsmarknaden
– SABO, liksom Hyresgästföreningen och de privata Fastighetsägarna, har länge pekat på dagens skattemässiga obalans som gör att hyresrätten är cirka 3000 kronor dyrare i månaden jämfört med bostadsrätt och egnahem. Jag förutsätter att regeringen tar med det i sin översyn, säger Kurt Eliasson.

Se över behovet av att komplettera investeringsstödet med nya former av hyresgarantier, där staten garanterar hyresintäkter under förutsättning att hyran maximalt uppgår till en viss nivå och förmedling sker via den kommunala bostadsförmedlingen eller i samarbete med kommunen.
– Regeringen är beredd att tillföra medel till SBAB för utlåning till nyproduktion. Många av de allmännyttiga bostadsföretagen har möjlighet att låna via Kommuninvest men inte alla, så förslaget kan bredda de bolagens möjligheter till lån och på så sätt finansiera nödvändig nyproduktion, säger Kurt Eliasson.

Fler utbildningsplatser till byggbranschen– Det är bra, staten måste ta ansvar för att snabbt genomföra de utbildningsinsatser som krävs för att det ska finnas kompetens personal att rekrytera på alla nivåer i plan- och byggprocesserna, säger Kurt Eliasson.

Kontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye