Sveriges Allmännytta

Arboga Energi och Umeå Energi nya medlemmar i Prisdialogen

Dela
Arboga Energi och Umeå Energi har beviljats inträde i Prisdialogen och erhållit medlemskap för 2016. Prisdialogens styrelse behandlade fjärrvärmeföretagens inträdes- och medlemsansökningar mot bakgrund av de lokala prisdialoger som bolagen genomfört med sina kunder.

Prisdialogen är ett initiativ från SABO, Riksbyggen och Svensk Fjärrvärme, som erbjuder en modell för lokal dialog om prisändringar på fjärrvärme, med central prövning. Vid sitt senaste möte beviljade Prisdialogens styrelse Arboga Energi AB och Umeå Energi AB medlemskap för 2016 för fjärrvärmenäten i Arboga respektive Umeå.

- Det är glädjande att få välkomna ytterligare två fjärrvärmeföretag in i Prisdialogen. Under de år som Prisdialogen varit verksam har vår modell spridit sig, till att nu omfatta totalt 29 medlemmar. Det betyder att kundens inflytande och insyn i fjärrvärmens prissättning har ökat och att Prisdialogen nu omfattar över 1,5 miljon hushåll, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen och ledamot i Prisdialogens partssammansatta styrelse.

Vid tidigare möten i år har 27 fjärrvärmeföretag och 70 fjärrvärmenät beviljats medlemskap i Prisdialogen. Detta innebär att Prisdialogen nu täcker 57 procent av fjärrvärmeleveranserna. Läs mer om vilka företag som är medlemmar på Prisdialogens webbplats.

Gävle Energi (i Gävle) och Öresundskraft (i Helsingborg och Ängelholm) har även genomfört samråd kring normalprislistan på konsumentnivå enligt Prisdialogens modell. Resultaten av dialogerna visar att modellen även går att använda för småhuskunder.

Fakta om Prisdialogen:
Prisdialogen är en modell för lokal dialog om ändringar av fjärrvärmepriser, utvecklad i samarbete mellan kundorganisationerna SABO och Riksbyggen och branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Prisdialogen innefattar både lokal prisdialog och central prövning av prisändringar på fjärrvärme.

Prisdialogen sker mellan leverantör och kunder under ett antal samrådsmöten och ska leda fram till en lokal prisändringsmodell. Den ska innehålla prisändring för kommande år och en prognos för de följande två åren. I den lokala prisändringsmodellen ska också företagets prispolicy och vilka faktorer som ligger till grund för prisändringar framgå. Till ansökan ska även dokumentation från samrådsmötena bifogas, där kundernas synpunkter framgår.

Läs mer på Prisdialogens webbplats: www.prisdialogen.se

Energimarknadsinspektionen har i uppdrag att utvärdera Prisdialogen och rapportera till regeringen senast den 31 mars 2016.

Presskontakt:
Saara Hollmén, kanslichef, Prisdialogens kansli: tel. 076-098 11 05,
e-post: kansliet@prisdialogen.se

Prisdialogens webbplats: www.prisdialogen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Sveriges bostadsmarknad alltmer tudelad – rekordmånga tomma lägenheter trots fortsatt bostadsbrist i storstäder12.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadsmarknaden i Sverige är i snabb förändring. För första gången rapporterar lika många allmännyttiga bostadsföretag ett överskott som ett underskott av bostäder. Det visar Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport "En tudelad bostadsmarknad" som publiceras i dag. – Vi ser en historisk förskjutning i bostadsmarknaden där det inte längre bara handlar om bostadsbrist, utan i många fall om överskott och vakanser, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta. Det är en allvarlig utveckling, särskilt i kommuner med vikande befolkningsunderlag, menar hon.

Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.

Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye