Sveriges Allmännytta

Arboga Energi och Umeå Energi nya medlemmar i Prisdialogen

Dela
Arboga Energi och Umeå Energi har beviljats inträde i Prisdialogen och erhållit medlemskap för 2016. Prisdialogens styrelse behandlade fjärrvärmeföretagens inträdes- och medlemsansökningar mot bakgrund av de lokala prisdialoger som bolagen genomfört med sina kunder.

Prisdialogen är ett initiativ från SABO, Riksbyggen och Svensk Fjärrvärme, som erbjuder en modell för lokal dialog om prisändringar på fjärrvärme, med central prövning. Vid sitt senaste möte beviljade Prisdialogens styrelse Arboga Energi AB och Umeå Energi AB medlemskap för 2016 för fjärrvärmenäten i Arboga respektive Umeå.

- Det är glädjande att få välkomna ytterligare två fjärrvärmeföretag in i Prisdialogen. Under de år som Prisdialogen varit verksam har vår modell spridit sig, till att nu omfatta totalt 29 medlemmar. Det betyder att kundens inflytande och insyn i fjärrvärmens prissättning har ökat och att Prisdialogen nu omfattar över 1,5 miljon hushåll, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen och ledamot i Prisdialogens partssammansatta styrelse.

Vid tidigare möten i år har 27 fjärrvärmeföretag och 70 fjärrvärmenät beviljats medlemskap i Prisdialogen. Detta innebär att Prisdialogen nu täcker 57 procent av fjärrvärmeleveranserna. Läs mer om vilka företag som är medlemmar på Prisdialogens webbplats.

Gävle Energi (i Gävle) och Öresundskraft (i Helsingborg och Ängelholm) har även genomfört samråd kring normalprislistan på konsumentnivå enligt Prisdialogens modell. Resultaten av dialogerna visar att modellen även går att använda för småhuskunder.

Fakta om Prisdialogen:
Prisdialogen är en modell för lokal dialog om ändringar av fjärrvärmepriser, utvecklad i samarbete mellan kundorganisationerna SABO och Riksbyggen och branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Prisdialogen innefattar både lokal prisdialog och central prövning av prisändringar på fjärrvärme.

Prisdialogen sker mellan leverantör och kunder under ett antal samrådsmöten och ska leda fram till en lokal prisändringsmodell. Den ska innehålla prisändring för kommande år och en prognos för de följande två åren. I den lokala prisändringsmodellen ska också företagets prispolicy och vilka faktorer som ligger till grund för prisändringar framgå. Till ansökan ska även dokumentation från samrådsmötena bifogas, där kundernas synpunkter framgår.

Läs mer på Prisdialogens webbplats: www.prisdialogen.se

Energimarknadsinspektionen har i uppdrag att utvärdera Prisdialogen och rapportera till regeringen senast den 31 mars 2016.

Presskontakt:
Saara Hollmén, kanslichef, Prisdialogens kansli: tel. 076-098 11 05,
e-post: kansliet@prisdialogen.se

Prisdialogens webbplats: www.prisdialogen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye