
Budget i balans för individ- och familjenämnden
Nämndens årsprognos för 2019 var beräknad till -9,0 miljoner kronor, resultatet blev -0,1 miljoner kronor.
– De åtgärder som genomförts inom främst funktionshinderomsorgen har gett effekt ekonomiskt, och samtidigt får verksamheten fina resultat på medarbetarenkät och brukarenkäter. Omställningsarbetet fortsätter för att kunna möta de ökade behov vi ser framöver, säger Andreas Lundgren (S), ordförande individ- och familjenämnden.
Resultat förklaras av
- Individ- och familjeomsorg, -14,3 miljoner kronor (större behov än budget för ungdomsvård)
- Funktionshinderomsorg, -10,0 miljoner kronor (större behov än budget för personlig assistans)
- Försörjningsstöd, -7,2 miljoner kronor (fler hushåll i behov av försörjningsstöd än budget)
- Ensamkommande barn, 10,8 miljoner kronor (högre intäkter än väntat från Migrationsverket)
- Gemensamma kostnader 20,6 miljoner kronor (kvarstående volymmedel för LSS-boenden)
Nettokostnaderna har ökat med 4,4 procent, vilket är i nivå med budget. Det förklaras av högre intäkter än förväntat från Migrationsverket samt att kostnad för personal minskat, till stor del tack vare en effektivare planering.
– Det ekonomiska läget för nämndens verksamheter på lång sikt är fortfarande ansträngt. Vi kommer under året att fortsätta titta på åtgärder för att kunna möta upp de behov som finns, säger Björn Kjellsson (L), vice ordförande individ- och familjenämnden.
Fem nya boenden har startat under året
Under året har fem nya särskilda boenden startat, vilket gjort att beslut om boende enligt LSS har gått att verkställas i tid. Det har bidragit till att kön till boende har kortats kraftigt och andelen viten har minskat. Antal placeringsdygn för barn och ungdomar i konsultstödda familjehem har minskat från 2 125 dygn till 1 832, i linje med nämndens mål att inte placera barn och ungdomar i externa familjehem.
Kvalitetsarbetet fortsätter
Det kvalitetsförbättrande arbetet fortsätter i nämndens verksamheter. Några effekter är att andelen personer med beslut om daglig verksamhet som har sin sysselsättning förlagd till ett företag/organisation har ökat från 29 procent till 32 procent och andelen uppföljda beslut har ökat från 30 procent till 52 procent.
Fler tillsvidareanställda inom nämndens verksamheter
Andelen tillsvidareanställda har ökat från 74 procent föregående år till 77 procent. Andel heltidsanställda, genomsnittlig sysselsättningsgrad, andel långtidsfriska och sjukfrånvaro inom nämndens verksamheter ligger kvar på samma nivåer som föregående år. Arbetet med samplanering fortsätter för att ytterligare minska antalet resurstimmar som inte används.
Resultatet kan komma att ändras
Individ- och familjenämnden önskar att kommunstyrelsen avskriver 1,6 miljoner kronor för viten och att 7,0 miljoner kronor av ej förbrukade investeringsanslag överförs till 2020.
Mer information:
Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se
Björn Kjellsson (L)
vice ordförande
individ-och familjenämnden
Umeå kommun
070-618 73 30
bjorn.kjellsson@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Maria Hedinkommunikatör
stöd och omsorg
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.