Patent- och registreringsverket

Användandet av illegala digitala tjänster minskar

Dela
Allt färre använder illegala digitala tjänster för att se på film, tv, spela eller lyssna på musik och ljudböcker. Sedan 2017 har antalet illegala användare i Sverige sjunkit från 21 till 14 procent. Allra mest har den illegala användningen minskat i åldrarna 16 till 29 år. Det visar en ny undersökning som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av PRV.
Margareta Ternell, foto: Yvonne Ekholm
Margareta Ternell, foto: Yvonne Ekholm

Den illegala användningen minskar samtidigt som den generella användningen av digitala tjänster för att se på film, tv-program eller lyssna på musik och ljudböcker generellt sett ökar i Sverige.

- Att fler tittar på streamade filmer och serier men att färre ser dem illegalt är oerhört glädjande för oss eftersom det i vårt myndighetsuppdrag ingår att driva upphovsrättsfrågor i digitala miljöer. Utöver det kan man också se att det framförallt är i den grupp vi aktivt försökt nå med vår kommunikation, 16-29-åringar där det illegala användandet minskar mest., säger Margareta Ternell, Marknads- och kommunikationsdirektör på PRV, Patent- och registreringsverket.

Den illegala användningen ligger nu på 14 procent, 7 procentenheter lägre än vid förra undersökningen för två år sedan. Allra mest minskar den i åldrarna 16 till 29 år; från 46 till 28 procent.

Samtidigt som den illegala användningen minskar går det att se en attitydförändring hos befolkningen. Bra utbud, hög teknisk kvalitet och att sajten är laglig är de parametrar som är viktigast vid valet av digital tjänst.

Det som ökar mest i betydelse är att sajten är laglig. Idag tycker nästan sex av tio (57 procent) att det är mycket viktigt att sajten är laglig, jämfört med 48 procent vid förra mätningen. Klart fler kvinnor än män tycker det är mycket viktigt (67 procent jämfört med 47 procent av männen).

 

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Patent- och registreringsverket (PRV). 2000 webbintervjuer har genomförts med ett slumpmässigt urval av boende i Sverige, 11-29 november 2019. Syftet med undersökningen är att undersöka användning och attityder hos allmänheten kring upphovsrätt i samband med digitala tjänster och se om det skett någon förändring jämfört med förra undersökningen 2017.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Margareta Ternell, foto: Yvonne Ekholm
Margareta Ternell, foto: Yvonne Ekholm
Ladda ned bild

Länkar

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) arbetar för att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft. Det gör vi genom att öka kunskapen om immaterialrätt och immateriella tillgångar såsom patent, upphovsrätt, varumärke och design.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye