Debatt: Flickors möjligheter är allas möjligheter

I dag, på internationella kvinnodagen, kommer uppskattningsvis 30 000 flickor under 18 år tvingas gifta sig och 5 000 flickor under 15 år att föda barn. På många platser i världen ser vi ett bakslag mot kampen för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Maktstrukturer och våld hotar särskilt flickors och kvinnors möjligheter att själva bestämma över sina liv och kroppar.
Flickor är fortfarande överrepresenterade bland de barn som aldrig får någon utbildning och bland de som tvingas sluta skolan i förtid. Globalt lägger flickor i åldrarna 10 till 14 år 50 procent mer tid än pojkar i samma ålder på obetalt arbete i hemmet. De har därmed mindre tid för skola, läxor och fritid.
Även när det kommer till något så självklart och naturligt som mens far flickor illa. I hela världen sprids föreställningar om mens som något fult, farligt och skamfullt. Det gör till exempel att miljontals tjejer tvingas stanna hemma från skolan varje dag, bara för att de har mens. I Nepal tvingas flickor och kvinnor även bort från sina hem för att bo i hyddor under de perioder de har mens. Nyligen dog en ung kvinna och hennes två små barn när de gjort upp en eld över natten för att värma sig i den kalla hyddan.
Men många flickor och unga kvinnor har fått nog. Varje dag möts vi av modiga och starka flickor som kräver att vuxna tar sitt ansvar. I exempelvis Guinea har 13-åriga Bintou gått ihop med flera tjejer i sitt område för att sprida kunskap om könsstympning för att få ett stopp på det allvarliga övergreppet. I Sverige har gymnasieungdomarna Ebba Carlsson, Ida Karseland och Linn Englund från Stockholm tagit saken i egna händer och skapar nu den sexualundervisning de själva saknat. Greta Thunberg har blivit världskänd för sitt engagemang för klimatet. Bakom varje modig frontfigur finns hundratals eller tiotusentals flickor som driver kampen. Ytterligare miljontals flickor har ännu inte utrymme att göra sin röst hörd.
I vårt dagliga arbete för alla barns rättigheter är det tydligt att flickor är dubbelt diskriminerade – både på grund av kön och ålder. Vi arbetar i över 50 låg- och medelinkomstländer och ser på nära håll hur flickor värderas lägre från dagen de föds, ibland redan i magen. Barnäktenskap och försök att kontrollera flickors sexualitet är ett problem såväl i Sverige som globalt. En av tre tjejer i världen kommer under sin livstid att utsättas för fysiskt eller sexuellt våld, och troligtvis kommer hon själv få skulden medan förövaren går fri.
För att alla flickor ska få växa upp i en trygg och jämställd värld uppmanar vi Sveriges regering att ta den feministiska utrikespolitiken ytterligare ett steg och:
- Satsa på jämställdhet från tidig ålder så att barn slipper begränsas av snäva könsroller.
- Bli en ledande röst globalt för att utrota barnäktenskap och andra skadliga sedvänjor utan undantag.
- Synliggöra, förebygga och straffa våld och trakasserier mot flickor.
Flickor ska inte undervärderas, undermineras eller underskattas. Flickor och unga kvinnor över hela världen mobiliserar. De är inte ensamma. Vi på Plan International står bakom och stöttar deras arbete – men vi behöver bli fler. Låt oss vuxna lämna efter oss en ljusare framtid till kommande generationer. För att lyckas behöver vi börja redan i dag.
Mariann Eriksson, generalsekreterare Plan International Sverige
Nyckelord
Kontakter
Sofia Klemming Nordenskiöld
Pressansvarig
Sofia Klemming NordenskiöldPressansvarig
Tel:0768605560sofia.nordenskiold@plansverige.orgBilder


Länkar
Om
Följ Plan International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige
Jim Gottfridsson utmanar handbollssverige – en insats för världens barn14.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I en värld full av kriser och konflikter är det barnen som drabbas hårdast. Det fick handbollsikonen Jim "Gotte" Gottfridsson att känna att han måste agera. Nu utmanar han handbollsklubbar runt om i Sverige att ansluta sig till hans initiativ "Hela handbollssverige samlar!" – en gemensam insats för barn i katastrofer.
Massiv jordbävning skakar Myanmar – omfattande humanitära behov28.3.2025 16:44:59 CET | Pressmeddelande
En kraftig jordbävning med magnituden 7,7 skakade Myanmar tidigt på fredagsmorgonen. Skalvet har orsakat stor förödelse, och många människor är i akut behov av hjälp. Plan International arbetar nu för att snabbt få ut fler team till de värst drabbade områdena, kartlägga behoven och ge stöd till de som behöver det mest.
Postkodlotteriet firar 20 år – fortsätter stötta Plan International Sverige14.3.2025 07:46:48 CET | Pressmeddelande
Plan International Sverige är en av 62 ideella organisationer som i år får ta del av Postkodlotteriets årliga överskott. Totalt tilldelas Plan 21 miljoner kronor, en summa som går till att se till att fler barn får möjlighet att gå i skolan, äta sig mätta och skyddas från våld och få växa upp i trygghet.
Plan International lyfter ungas perspektiv på FN:s jämställdhetsmöte7.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 10–21 mars samlas beslutsfattare, experter och kvinnorättsorganisationer i New York för FN:s årliga Kvinnokommission (CSW). I Sveriges delegation deltar Maja Lundqvist, med mångårig erfarenhet från Plan Internationals ungdomsråd, som ungdomsdelegat. Trots decennier av framsteg är flickors och kvinnors rättigheter mer hotade än på länge, och minskat bistånd riskerar att förvärra situationen.
15 miljoner till barn på flykt6.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Rekordmånga människor befinner sig just nu på flykt i Latinamerika. Situationen har förvärrats när USA kraftigt begränsar möjligheterna för migranter och asylsökande. Barn och unga är särskilt utsatta och tvingas leva i en miljö där riskerna är stora. Nu får Plan International Sverige 15,1 miljoner av Svenska Postkodlotteriet för att förverkliga drömprojektet Safe Steps som säkrar rättigheter för barn på flykt. Genom projektet ska Plan ta fram mobila team som enkelt kan förflytta sig tillsammans med barn och familjer på flykt och erbjuda barnsäkra platser.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum