I Grythyttan sås fröna till det svenska matundret

Det var vinkännaren och sedermera restaurang- och gastronomiprofilen Carl Jan Granqvist som var drivande bakom idén att starta en restaurang- och hotellhögskola i Grythyttan. Carl Jan Granqvist hade då med framgång drivit Grythyttans Gästgiveri under många år. I början på 1990-talet blev skolan verklighet och idag är den en del av Örebro universitet, med Måltidens hus i Grythyttan som bas.
Studenterna kan välja på tre- och fyraåriga akademiska utbildningar: Kulinarisk kock och måltidskreatör, sommelier och måltidskreatör, hospitality management och måltidsekolog.
Över 300 personer studerar på Restaurang- och hotellhögskolan campus Grythyttan och de allra flesta får jobb efter avslutad utbildning, ibland till och med innan.
”Efterfrågan är enorm, hotell- och restaurangbranschen går för högtryck och har gjort i många år”, säger Tobias Nygren.
”Jag fick ett tips om den här utbildningen. Jag jobbade några år inom restaurang och kände att jag ville utöka min kunskap och få ekonomibitarna på plats”, säger Christoffer Wattrang, som går hospitality management-programmet.
En hel del har hunnit ändra sig sedan skolan startade för knappt 30 år sedan. Idag har hållbarhetsfrågan kommit in och blivit central och maten som de blivnade kockarna på kockutbildningen får lära sig att laga är inte densamma som i början på 1990-talet.
”Det är mycket mer skandinaviskt och nordiskt för vi blivit mycket mer ledande i Norden än vad vi var då”, säger Tobias Nygren.
Se hela inslaget här (5:25 min, nytt fönster)
Nyckelord
Kontakter
Jonas HarryssonRedaktör
Tel:070 845 97 30jonas.harrysson@efn.seBilder

Länkar
Om
EFN Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, våra inslag och program är reklamfria och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal tre år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken.
Med våra fem lokalredaktioner är vi Sveriges enda rikstäckande ekonomikanal. Vi är stationerade i Umeå, Gävle, Stockholm, Göteborg och Malmö.
Se oss på EFN.se och i sociala medier.
Länka gärna till vårt material.
Följ EFN Ekonomikanalen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen
Kielos exklusivt hos EFN från 20264.12.2025 09:17:35 CET | Pressmeddelande
EFN och Katrine Kielos utökar samarbetet. Från och med årsskiftet är EFN det enda mediehuset i Norden som har Katrine Kielos som skribent och programledare. Det betyder att hennes populära krönikor från och med nästa år börjar publiceras på EFN.se och i EFN Finansmagasinet.
Generation Skuldsatt säsong två – Magdalena Kowalczyk gräver vidare i överskuldsättningen10.11.2025 09:05:00 CET | Pressmeddelande
I andra säsongen av Generation Skuldsatt fortsätter Magdalena Kowalczyk djupdyka i Sveriges skuldmaskineri. Med unika vittnesmål både inifrån branschen, men också från djupt skuldsatta människor, visar hon baksidan av ett Sverige där överskuldsättning blivit vardag.
EFN gör specialprogram om Nobelprisens betydelse för ekonomin: ”Aldrig varit viktigare”13.10.2025 10:34:59 CEST | Pressmeddelande
EFN presenterar två fördjupande program om årets Nobelpris under ledning av Anders Kraft och Niklas Ekdal. Fokus ligger på pristagarna, deras upptäckter och vad de betyder för vetenskapen, samhället – och ekonomin.
Anders Hägerstrand har tillträtt som chefredaktör för EFN15.9.2025 14:10:22 CEST | Pressmeddelande
Anders Hägerstrand har nu tillträtt som chefredaktör och ansvarig utgivare för EFN Ekonomikanalen och Finansmagasinet.
Pontus Samimian Johansson klar för EFN: ”Oerhört skicklig reporter”19.6.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
EFN Finansmagasinet stärker upp nyhetsbevakningen ytterligare. Nu är Affärsvärldens reporter Pontus Samimian Johansson klar för EFN.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
