Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Omställningar på arbetsmarknaden konserverar könsskillnader

Dela
Nedläggningar och personalneddragningar bidrar till att reproducera könsuppdelningen på arbetsmarknaden. Det är en av slutsatserna i Tillväxtanalys nyligen publicerade studie.
Ismail Ouraich, analytiker Tillväxtanalys
Ismail Ouraich, analytiker Tillväxtanalys

– I vissa fall förstärks till och med könsskillnaderna. Kvinnor trängs ut från, eller väljer att lämna, arbeten inom tillverkningsindustrin i högre grad än männen. Motsvarande sker för män inom exempelvis vård- och omsorgssektorn.

Det säger Ismail Ouraich, analytiker vid Tillväxtanalys, som har lett studien.

– Samtidigt ser vi att kvinnor i högre grad än män uppnår en högre yrkesstatus på sin nya arbetsplats. Sambandet gäller de som blir friställda från lågstatusyrken.

Regionala effekter

Tillväxtanalys har även studerat de regionala effekterna av stora omställningar på arbetsmarknaden. Resultatet visar att de regioner som har företag i relaterade branscher har större tillväxtmöjligheter än dem med en redan stark ekonomi. Detta oberoende av storleken i den regionala ekonomin.

– Vi hittar med andra ord både stora och mindre regioner som vinnarna i samband med nedläggningar och större personalneddragningar, avslutar Ismail Ouraich.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ismail Ouraich, analytiker Tillväxtanalys
Ismail Ouraich, analytiker Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye