Dagens Samhälle

Minst kommunen är den mest hållbara

Dela
Dagens Samhälle rankar kommunerna efter social hållbarhet. Här är hela listan över Sveriges 290 kommuner. (Se medföljande Excel-fil)

I flera artiklar har Dagens Samhälle rangordnat kommunerna efter hur de klarar målen i FN-satsningen Agenda 2030. Den här gången gäller det hållbara samhällen, som omfattar fyra av de 17 globala målen.

14 nyckeltal ingår som rör bland annat vattentillgång, energi, bredband och tillgång till kollektivtrafik.

Bäst resultat i landet och i kommungruppen storstäder har Sundbyberg. Kommunen har lägst utsläpp av kväveoxider per invånare och ligger etta i bredbandsutbyggnad och närhet till kollektivtrafik.

– Vi är landets minsta kommun till ytan. Många säger att det är en nackdel, men ur miljösynpunkt är det en fördel. Vi har två tunnelbanelinjer, en pendeltågslinje, fjärrtåg och nästan gångavstånd till Bromma flygplats, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Örebro toppar kategorin städer och stadsnära kommuner. Bakom ligger ett långsiktigt arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg (S).

– Under flera år har hela styrningen varit mot Agenda 2030. Vi har inte blundat för utmaningar som handlar om hållbarhet exempelvis när det gäller vattentillgång, säger han.

Fagersta är bäst i kommungruppen småstads- och landsbygdskommuner. Kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S) är ödmjuk.

– Jag skulle vilja säga att det beror på ett systematiskt arbete som kommunen gör. Men jag vågar inte påstå det, även om vissa delar kan hänvisas till vår insats. Till exempel bredbandsutbyggnaden, där vi har avtal med Telia och Skanova och där regeringens mål uppnåtts med råge, säger han.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye